Chateau Villemaurine, Saint-Emilion Grand Cru Classé 2012

2019. január 08.


20181020_115509.jpg

A világ legfontosabb vörösboros borvidékének, Bordeauxnak a legelső birtokbesorolásáról már többször írtam. Ez az 1855-ös rangsor azonban csak a Bal Part, azon belül is Medoc és Graves birtokainak egy részét tartalmazza. A közép- és kisbirtokokban bővelkedő, merlot hangsúlyos borokat készítő Jobb Part első besorolása csak 1955-ben készült el, amely a saint-émilion-i bortermelő rangsorát tartalmazza. Az medoci besoroláshoz képest ezt bő évtizedenként felülvizsgálják, sok esetben nem kis jogi bonyodalmakat is teremtve. Jelenleg a 2012-es besorolás van érvényben. A legmagasabb szintet a Premier Grand Cru Classe jelenti, amely A és B kategóriára oszlik. Alatta a Grand Cru Classe található, ide tartozik a Chateau Villemaurine is.

A birtok mai területén a móroknak volt bázisuk, innen ered a név: Ville Maure. A terület később a szerzetesek irányítása alá került. A birtok nagyon sokszor gazdát cserélt az évszázadok alatt. 2007 óta Justin Onclin a chateau tulajdonosa.
A 12 hektáros birtokon merlot (80%) és cabernet franc (20%) terem.
A chateau fő borát a fenti 30 éve tőkékről szüretelték. A fajták aránya: 95% merlot 5% cabernet franc. Új hordót 70%-ban, másodtöltésű hordót 30%-ban használtak.

Gazdag, mély illatokkal hódító bor. Szilva, fekete ribizli, szeder, áfonya vonal mellett finom hordófűszerek, pici dohány, földesség, fekete bors, toast, meszesség.
Szájkitöltő, széles bor, puha tanninnal, lendületes savakkal és jól integrálódott alkohollal. Mély és részletes struktúra. Intenzív, elegáns és hosszú lecsengést mutató bor. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5414546910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása