Chateau La Tour Blanche 2009

2019. február 11.

20181020_120917.jpg

A világ legdrágább természetes édes borait készítő borvidék Bordeauxban van, a vörösbor tenger közepén (valójában inkább a szélén). Sauternesről van szó, amely néhány szomszédos appellációval együtt botritiszes borokat képes teremni. Ez a terület is bekerült az ún. 1855-ös Medoci klasszifikációba, vagyis több mint 150 évvel ezelőtt már értékelték a borpiac szereplői. A szóban forgó, Jean Saint-Marc du Latourblanche által a XVIII. században alapított, pincészet a Premier Cru Classé osztályba sorolódott. Egy későbbi tulajdonos, a német Frederic Focke, elhozta a borvidékre az édesbor készítés tradícióját a Rajna vidékéről. Az idők folyamán szőlészeti és borászati oktatási feladatokat is ellátott a pincészet. Ma 65 hektártművelnek: 83% sémillon, 12% sauvignon blanc, 5% muscadelle. Kis mennyiségben vörösbort is készítenek a klasszikus kékszőlő fajtákból.

A poharamba került desszertbor esetében szeptember közepe és november közepe közt 5 alkalommal szüreteltek. A semillon első és másodtöltésű hordóban erjedt, a másik két szőlőfajta tartályban készült.
Intenzív és gazdag illatában méz, virágpor, menta, trópusi gyümölcsök, botritisz, narancshéj, mandarin, ananász és fahéj fedezhető fel. Megkóstolva a magas cukortartalom (150 gramm) és a feszes savak elegáns egyensúlyt mutatnak. Az alkohol kissé melegít. Krémes textúrára fűződik fel az aszalt őszibarack, narancslekvár, szegfűszeg, fahéj, méhviasz ízképe. Sokáig megmaradó élmény. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2914619474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása