Fehérek, csak úgy spontán - Sziegl Pince

2020. május 24.

img_20200520_185426.jpg

Minden azzal kezdődött, hogy Sziegl Balázs a nagyapjától kapott pár sor szőlőt a Hajós-Bajai borvidék Hajósi körzetében, illetve egy hordót. Feleségével, Petrával 2012 óta készítenek saját bort, de mindketten, a végzettségüknek megfelelően több helyen dolgoztak és gyűjtöttek tapasztalatot. 2015 óta csak visszaköltöztek a régióba és csak a saját pincére fókuszálnak. Jelenleg 6 hektáron művelnek az ökológia szőlőtermesztés elveit követve, olaszrizlinget, rajnai rizlinget, kövidinkát, furmintot, hárslevelűt, kadarkát és kékfrankost.
A pincében is hagyományos technológiával dolgoznak: visszafogott kénhasználat, a derítés-szűrés visszaszorítása, nyíltkádas erjesztés, kézi csömöszölés, 7-8 hónapos hordós érlelés a kulcsszavak.
Látogatásunkkor kifejezetten izgalmas sort kóstoltunk. A vörösborokat egy következő bejegyzésben mutatom be, most a fehér sort olvashatják:

Olaszrizling 2019
Öt szüreti időpontból, öt eltérő érettségű alapanyag tartályban, spontán erjedt.
Közepes citrom színű bor. Közepesen intenzív illatában akácvirág, érett fehér húsú gyümölcsök, narancshéj, citrusok, ananász, pici vanília, mandula fedezhető fel.
Megkóstolva jó szerkezetű, finom savakat mutató, közepes testű bor. Vibrálóan élettel teli, kicsit melegítő alkoholérzettel. Elsősorban a fehér húsú gyümölcsök vezetik a kortyot, de magvak, mandula és diófélék is mutatják magukat. 6,5 pont

Kövidinka 2018 Herreberg
8 éves ültetvényről származó alapanyagnak a 7%-a héjon erjesztve. Spontán erjesztés, fele tartályban, fele hordóban.
Illatában körte, őszibarack, grapefruit, sárga alma, fűszerek, egres, némi vegetalitás érezhető. Nem lehet panasz az arányaira, egyensúlyos korty, kedves fűszerekkel és friss gyümölcsök-kel: egres, sárga alma, birsalmasajt. Igazán jó ital. 6 pont

Kövidinka 2018 Herreberg
Ugyanazon dűlő termése, de teljes egészében héjon erjesztve, hét napon át, 500 literes hordóban. Az erjedés után 8 hónapot finomseprőn töltött.
Trópusi gyümölcsök, fűszerek sora, sárga alma, körte, narancsolaj, ananász konzerv, birsalmasajt, kevés gyömbér vonulnak fel az illatban,
Zamatgazdag, telt ízű bor, sok fűszerrel és érett fehér húsú gyümölcsökkel. Banán, grapefruit, ananász. Szép felépítésű, élettel teli bor, hosszú lecsengésű 6,5 pont

Tramini 2019
Két ütemű, augusztusi szüretet egész fürtös préselés követett, majd spontán erjedt hordóban. Seprőn tartották pár hónapot és szűrés nélkül, seprővel együtt palackozták le.
Traubisoda, rózsavíz, mangó, banán, ananász, vilmoskörte, egyszerre érett édes és fanyar gyümölcsök, valamint némi élesztő, friss kenyérbél az illatában.
Könnyed szerkezetű, arányos felépítésű bor, élénk savakkal. Egészen vagány ital, amely el-kerüli a kommersz tramini közhelyességét és megmutatja a fajta elegáns arcát. Izgalom, vibrálás, mélység. 6,5 pont

Hamarosan érkezem a vörösborokkal!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr415714600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása