Nagy Olaszrizling kóstoló

2014. október 13.

oo_logo_final.jpg

Az olaszrizling szőlőfajtát népszerűsítő egész hónapos programsorozat legnagyobb happeningje amikor az ország „összes” olaszrizling fajtabora, vagy azt tartalmazó házasítása kóstolható Budapesten. Idén a Sofitel adott otthont a nagyszabású rendezvénynek múlt szombaton. Sok izgalmas bor volt, kár, hogy a légkondicionáló nem bírt az indián nyárral. 70 pince több mint 100 borát komoly feladat lekóstolni, nem is vállalkoztam erre. A következő borok viszont említést érdemelnek, sőt!


Bakó Ambrus: A Rózától 2013
Ezt a badacsonyi olaszt elegancia, és komoly test jellemzi. Édes fűszerek jelentik az izgalmat. Fiatal még, de elfogy mire a csúcsra érne

Bakó Ambrus: Teraszok 2013
Férfiasabb képet mutat, mint a társa. A fanyarságával kevésbé behízelgőnek tűnik, de komoly bor.

Bussay László: Olaszrizling 2011
Érett alma, farkasalma, körte jelentik a fontos aromákat. Most van a csúcson, talán pici öregedési jegy is érezhető. Jó szerkezetű, arányos bor.

Bussay: Esküvé, házasítás 2012
Körte, vanília és egyéb hordófűszerek uralják a bort. Korábbi évjáratokból elegánsabb borra emlékszem.

Kasnyík Pince: Felvidék, Kürt, Olaszrizling 2013 hordóválogatás
Kiváló arányokkal rendelkező, tartalmas, mégis könnyen, jól iható bor, sok fehér húsú gyümölccsel és vaníliás jegyekkel.

Kasnyík Pince: Felvidék, Kürt, Olaszrizling 2013 „natural” hordóválogatás
Három különböző kísérleti technológiával készült bor került házasításra, összesen 3 hordó. Elegáns, tartalmas és még nagyon fiatal bor. Szép savak, hozzá illő test és alkohol. Egyensúlyos és gazdag ízvilágú: rezeda, alma, körte, vanília, kamilla, egyéb gyógynövények.

Bott Frigyes: Felvidék, Muzsla, Olaszrizling 2012
Körte, sárga alma, és sok hordófűszer jellemzi. Szép bor, melyben az ízek már összeértek. A magas alkohol miatt kissé elbillen a bor.

Guden Kisbirtok: Palóznaki Olaszrizling 2013 hordós
Izgalmas bor, sok fehér húsú gyümölccsel, hordófűszerekkel. Jó savak, szép test, arányos, elegáns fahasználat. Még nagyon fiatal, de ígéretes.

Szászi Pince: Badacsonyi Olaszrizling 2013, Liliomfi,
Rendkívül sok fehér virág és fehér húsú gyümölcs. Elegáns, vibráló savak, Harmonikus, testes, komoly bor, integrálódott alkohollal. Vétek kihagyni, személyes kedvencem volt.

Vino Belje, Grasevina Goldberg 2012
A horvát pincészet top borai a különleges dűlő termései. Az olaszrizling (grasevina) fő gyümölcsjegyei a körte, őszibarack, aszalt gyümölcsök, birs, amit vanília és egyéb fűszerek egészítenek ki. Kevés maradékcukor teszi kedvessé. Nagy test és alacsony sav jellemzi, ami pedig nagyon kellene az egyensúlyhoz, mert nélküle a bor lomha, lusta, bármilyen gazdag is az ízvilága.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr916786951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása