Doudet-Naudin újratöltve!

2015. június 21.

img_3207.JPG

A fél éve megismert pincészet, amelyről már írtam itt,  képviselője nemrég Budapesten járt és az ő vezetésével újrakóstoltunk tételeket, illetve megismerhettünk újakat is. Íme:

Pouilly-Fuissé 2013
Illatában frissesség és lendület: fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök (őszibarack, körte, lime, grapefruit, egyéb citrusok), némi mandula, valamint sós tengeri fuvallat. Alacsony alkoholtartalmú bor, közepes testtel, friss savakkal. Lendületes, könnyed korty, jó arányokkal. Ízvilágát is a citrusok, őszibarack, zöld alma, vilmoskörte és a sósság határozza meg. Némi zöld diós, érintésnyi keserű mandulás lecsengés. Jól iható, könnyű, de nem súlytalan, elegáns, nem túlbonyolított bor. 7 pont

Chablis 1er Cru, Montmains 2013
Intenzív, de nem harsogó illat, amit sárga alma, érett körte, őszibarack, kesudió, mandula, érintésnyi vanília és ásványok határoznak meg, amit diszkrét, az összképet komplexebbé tevő élesztősség egészít ki. Krémes textúrájú, közepes testű bor, besimuló alkohollal, és lendületes, de integrálódott savakkal. Intenzív, szinte sós ásványosság, mogyoró, pekándió, cintromhéj, grapefruit, sárgadinnye és trópusi gyümik határozzák meg a kortyot. Közepesen hosszú és elegáns lecsengés. Fiatal bor, amely még nincs teljes pompájában, de már mutatja a termőhely (az egyik legismertebb premier cur) értékeit. 7,5 pont

Savigny-Les-Beaune 1er Cru En Redrescul, 2012
Nagyon elegáns hordófűszerekkel nyit a bor: vanília, kávéhab, mandula, mogyoró, fehér bors, pörkölt fa, amit diszkrét élesztősség, vajasság és határozott tűzkövesség egészít ki. A háttérből idővel előbújnak a fehér húsú gyümölcsök. Krémes szerkezetű, koncentrált és komplex bor, integrálódott savakkal. Egyensúlyos, közepes alkoholtartalmú korty, sok körtével, almával, ásványokkal, vajas pirítóssal, citrusokkal, savanyú cukorral és diszkrét élesztővel. Elegáns tétel, hosszú utóízzel. 8,5 pont

Meursault 2012 1er Cru Genevrieres 2012 Monopole
Itt is az elegáns hordófűszerek uralkodnak, de nem tolakodnak, behízelgőek: mogyoró, pekándió, mandula, kesudió, élesztősség, vajasság, pörkölt fa. Mindezek mellett trópusi gyümölcsök, citrusok, őszibarack, vilmoskörte és fehér bors, szezámmag, tűzkövesség. A korty krémes, egyensúlyos, szépen integrálódott savak. Elegáns, komplex, rétegzett bor. A korty gazdagságához képest kissé rövid a lecsengés, amelyben a sósság és a lime íze dominál. 8 pont

Corton-Charlemagne Grand cru 2011
Visszafogott illat amelyben mogyoró, dió, vajas pirítós, diszkrét élesztő és tűzkő. Elegáns, krémes, nagyon összetett és egyensúlyos bor. Intenzív a korty, határozottak a savak, kissé melegít az alkohol. Nagyon komplex bor, amelyben kiváló a gyümölcsök és a hordóaromák egyensúlya. Hosszú lecsengés, amiben az ásványosság határozottan megjelenik. Még messze nincs a csúcsán a bor. 8,5 pont
 

img_3208.JPG
Beaune 1er Cru, Cent-Vignes 2012
Intenzív illatában sok piros bogyós gyümölcs, bors, medvecukor, vanília, szegfűszeg, dohány, kávé és némi száraz falevél. A korty krémes, lendületes savak vezetik. Kissé tapadós és keserű a hordó tannin. Melegítő alkohol és közepesen hosszú lecsengés jellemzi. Fiatal bor, amelynek ízében az illat aromái köszönnek vissza. 6,5 pont

Savigny-Les-Beaune 1er Cru, Aux Guettes 2012
Érett erdei gyümölcsök vezetik a kellemes, behízelgő illatot, amelyet diszkréten fekete bors, szegfűszeg, medvecukor egészít ki. Lendületes savak, közepes test, integrálódott alkohol, intenzív aromák és érett tannin jellemzik a bort. Krémes szerkezetű, gyümölcshangsúlyos bor (cseresznye, fekete cseresznye, piros ribizli, meggy), amely hátterében megjelennek a karácsonyi sütemények fűszerei. 7,5 pont
 
Aloxe-Corton 1er Cru, Les Guérets 2012
A sor legintenzívebb illatát mutatja, amit fekete tea, gyömbér, sült hús, fekete ribizli, fekete cseresznye, medvecukor, áfonya, fekete szeder, hecsedli, szegfűszeg, aszalt szilva ural. Lendületes savak, tüzes alkohol, érett tanninok és kiváló szerkezet jellemzi. Sok érett erdei gyümölcs, sült sonka, kávé, karamell, pörkölt fa, szivar érezhető az ízben. Sokrétű, összetett bor, krémes szerkezettel és hosszú utóízzel. Idő kellett neki, hogy kinyíljon teljes pompájában. Fiatal bor, pici kesernyével a lecsengésben. 7,5 pont

Gevrey-Chambertin 1er Cru, Les Corbeaux 2013
Lassan nyíló illat, amely egészen erőteljessé válik egy idő után: szilva, fekete ribizli, fekete cseresznye, medvecukor, vanília, szeder, kávé. Krémes textúra, érett tannin, határozott savszerkezet. Erőteljes bor sok ásvánnyal, szivardoboz, kávéhab, tejcsoki, faháj, szilvalekvár ízével. Nagyon fiatal bor, nagy érlelési potenciállal. 6,5 pont

Kiegyensúlyozott sor, kiváló fehérekkel, időt kérő vörösökkel. A régi reklám jut eszembe: "ez az amit nem lehet megunni..."

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr917561454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása