Egy nyugdíjas pénzügyőr somlói ténykedése

2016. április 19.

20160415_143523.jpg

Kolonics Károly a Somlón nőtt fel, már gyerekkorától fontos volt számára a szőlő és a bor. Némi kitérő után (lásd a címben) belevágott a vállalkozásba, amely ma 2 hektár termőszőlőt, 2,5 hektár parlag területet jelent a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben. Két hektár termő olaszrizling, fél hektár juhfark, és fél hektár hárslevelű szőlővel rendelkezik.
Természetesen kézzel szüretel, majd zúzás-bogyózás után 6-12 órát ülepít, amit acéltartályos, spontán erjesztés követ. A kierjedt borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében.

Kiváló sor került a poharamba, amelyek között több nem forgalmi tétel is volt. Íme:


Somlói Olasz rizling 2013 akáchordós
Édes aromavilágot mutat virágporral, méhviasszal, fehér virágokkal, trópusi gyümölcsökkel, citrusokkal, fehérborssal és sárgadinnyével.
Kerek, olajos, krémes textúrájú bor. Tüzes alkohollal és lendületes savakkal. Hosszú lecsengésű bor sok ásvánnyal. Szép. 6,5 pont

Somlói Olasz rizling 2013 tölgyfa hordós
Fehér virágok, édes, fehér húsú gyümölcsök vezetik az illatot. Mögöttük zárkózik fel a mineralitás és a vanília, szegfűbors.
Hangsúlyosabb savérzet és még olajosabb textúra jellemzi. Több édes fűszer jelenik meg a kortyban, mint az akácos testvérénél. Tüzes korty. 7 pont

Somlói Furmint 2013 akáchordós
Közepesen intenzív illatában gyógynövények, fehérbors, pörkölt magvak, grillázs, ásványok, vilmos körte, sárgadinnye, sárga alma észlelhető.
Ismét túlérett fehér gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, fehér bors és menta. Határozott savak, krémes textúra, tüzes korty, pici maradékcukor jellemzi. Lecsengésében hosszabbra számítottam. 7 pont

Somlói Furmint 2013 tölgyfahordós
Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, őszibarack, mangó, sárga alma, sárgabarack, körte az illatban.
Kerek, krémes, magas alkoholérzettel, sós jegyekkel. Érezhető, de nem zavaró maradékcukor.  Igazi somlói savak és hosszú lecsengés. Szép bor. 7,5 pont

Somlói Hárslevelű 2013
Illatában virágpor, méz, méhviasz, aszalt barack, maracuja, citrusok, mangó, vilmoskörte.
Gazdag, krémes és vastag bor. Lendületes de integrálódott savak. Hosszú lecsengés, amiben pici fanyarság jelenik meg. 7 pont

Somlói Hárslevelű 2010
2 év hordóban, majd acélban pihentetve.
Arany színű ital. Lassan nyíló illatában méz, aszalt gyümölcsök, mandula, dió, gyömbér, narancshéj, mangó.
A tercier aromák is megjelennek az ízben. Pézsma, trópusi gyümölcsök, birsalmasajt, mandula, kesudió. Gazdag és tartalmas bor, penge savakkal és hosszú finissel. 8 pont

Somlói Juhfark 2007
Nagyon szép illatában petrolosság, tűzkövesség és használt gyufa. Nagyon összetett és izgalmas. Egzotikus gyümölcsök és aszalt gyümölcsök sora.
Nagyon markáns savak, feszes szerkezet, sósan ásványos. Kissé filigrán test, de sok aromát rejt a lecsengés. Szikár bor. Nem elérhető, csak magángyűjteményekből. 7 pont

A friss évjáratok kóstolósával a nyár folyamán jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr878629874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása