Cognac sor a Jean Fillioux Háztól

2016. május 07.

fillioux.jpg

1894-ben alapított ház, amelyet ma Christophe Fillioux, az 5. generáció vezet. Christophe Budapesten töltött néhány napot, amikor első kézből kaphattunk információkat a házról és a cognacokról.
Cognac szívének a Grande Champagne alrégiót tartják, ezen belül is az ún. Arany Háromszöget Verrières, Angeac-Champagne és Juillac-le-Coq települések határolják, ahol 30 hektárnyi szőlőt művel a Fillioux ház. Természetesen az ugni blanc szőlő adja a ház alapborát, amely fajta az egész régió 95%-át teszi ki. A saját alapanyagokon kívül, 10-15%-ban vásárolnak cognacot más termelőktől. 

Christophe kifejtette, hogy a Grande Champagne régióból kikerülő cognacok kifejezetten hosszan érlelhetőek, hiszen akár 60-70 éves korukig fejlődnek a tételek. (Ezzel szemben például Fins bois tételei 40 év után már nem fejlődnek, az addig elért szinten pihennek tovább.)

A Cognac lelke a hordós érlelés, amely a karaktert, a minőséget, a stílust határozza meg. Három féle hordót használnak: új hordót, ha vaníliás, pörkölt fás karaktert szeretnének, néhány éves hordót, amikor némi vaníliát el akarnak érni, de a gyümölcsöket is meg akarják tartani. Amikor már csak a tárolás a cél, akkor akár több évtizedes hordót használnak. Az éves párolgási veszteség eléri a 0,6%-ot.


Napoleon
A gyümölcsöket maracuja, mangó, sárgabarack, mazsola, narancsolaj jelenti, amely mellett mentol, ánizs, mandula, datolya, széna aromája egészít ki. A korty kissé csíp, az alkohol határozottan uralja a kortyot.

Cep D'or
Tavaszi virágok, jázmin, friss őszibarack, sárgadinnye, mogyoró, datolya, mazsola, marcipán, dió az illatban. Kerek, krémes és nagyon hosszú. Ízben ánizs, szegfűszeg egészíti ki a gyümölcsöket.

Tres Vieux
Sokrétű illatában mangó, vanília, szerecsendió, narancslekvár, birsalmasajt, körte és édes sütemények. Csodásan integrálódott alkohol, krémes és selymes textúra. Komoly mélységekkel rendelkező cognac, végtelen lecsengéssel és eleganciával.

Cigar club
Gazdag és tartalmas illatában vanília, méz, datolya, aszalt barack, tejcsoki, szerecsendió, fahéj, aszalt szilva, narancsolaj. Ízében medvecukor, kávé is felfedezhető. Nagyon selymes és tömör korty.

Reserve Familiale
A legfiatalabb alkotóelem 50 éves és mégis friss virágok, hársméz  nyitja az illatot. Idővel elképesztő világ nyílik ki: aszalt gyümölcsök, finoman cserzett bőr, dohány, medvecukor, karamell, tejcsoki, mandula, édes fűszerek. Végtelen elegancia és részletgazdagság. Csodálatos élmény, mint ahogy az egész sor.

Köszönjük Christophe!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr958692372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása