Villámlátogatás az IKON Pincészetnél

2016. augusztus 06.

ikon.jpg

Rádpuszta, a dél-balatoni dombok között, megbúvó szőlőskert ad otthont az IKON borászatnak, amelynek szakmai felügyeletét Konyári János látja el. Jelenleg 39 hektáron gazdálkodnak, főleg a Rádi Hegy és a Diós tető dűlőkben, ahol chardonnay, pinot noir, syrah, merlot, cabernet sauvignon fajtákat termesztenek. Az évente 350.000 palack bort készítenek, amelyhez a sajáton kívül szőlőt is vásárolnak fel. Takács György borásszal kóstoltuk végig a szortiment prémium végét.

Rajnai Rizling 2015
A Péntek-hegy termése. Közepesen intenzív illatában körte, alma, őszibarack, pici fehér bors.
Félszáraz érzetű bor, pici maradékcukor kerekíti és szép egyensúlyost ad. Közepes test, alkohol és finis. Nem túlbonyolított bor, de jó inni. 6 pont

Shiraz 2015
Nagy ászokhordóba pihent a bor. Illatában bors, fekete gyümölcsök, piros ribizli, szeder. Mindezt a képet némi zöldesség rontja el.
Gyümölcshangsúlyos bor, élénk savakkal és fiatal tanninnal. A korty határozott és kemény. Közepes finis. 5,5 pont

Cabernet franc 2012
Zárkózott illat, amely idővel kinyílik: föld, szeder, cassis, gomba, bors, csoki, kávé, vanília.
Nagyon férfias, kemény bor. Tömör, rágós tannin, magas alkohol. Nagy testű bor, de kissé rövid lecsengéssel. A fa még nem épület be a borba, uralja az összképet. Nagyon sok idő kell a selymes kortyhoz. Étcsoki, kakaó, kávé, szilva, szeder. 6 pont

Tulipán 2011
Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és 10% shiraz alkotja a bort. 16 hónapot töltött új barrikban.  Nagyon buja, lehengerlő, telt, tömör, gazdag illat. Mindenből sokat mutat: kávé, kakaó, cassis, föld, szeder, meggy, szilvalekvár. A korty sem marad el az illattól. Tömör, gazdag, mély és részletes. Tüzes, de nem sok az alkohol. A savak is szépek, érettségük jónak mondható. Simogató tannin. Nagyon hosszú, utóíz 8 pont

 

Köszönjük az élményt Takács Györgynek!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr458927752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Gyulaházi 2016.08.06. 13:05:55

huh de jó hogy írtál a Tulipánról. mivel épp akcióban van a bortársoságnál így ezek után muszály beszereznem belőle. Az Ikon Királyokat kóstoltad valaha ?mert azzal is szemezek egy ideje.

abormegen 2016.08.08. 07:58:25

@Gábor Gyulaházi: Hasomlóan komoly hangvételű bor, de a Tulipánban több eleganciát éreztem. A Királyokat még eltenném 2-3 évre.
süti beállítások módosítása