Néhány érdekesség a Furmint Februárról

2015. február 26.

Hamarosan vége a hónapnak és még mindig nem írtam le az élményeim a furmint fajta tetemre hívásának ünnepéről. Sok-sok bort kóstoltam, amelyekből néhányat fel is jegyeztem magamnak.

Balassa István, Betsek Furmint kvarc 2013
Elegáns illatvilág, amelyben szép harmóniát mutat a vanília és az ásványosság. Markáns, férfias, vibráló savú bor, de nem nélkülözi a testet sem. Fehér húsú gyümölcsök és az ásványok mellett ma még nagyon intenzív a hordó aromavilága. Rendkívül fiatal bor, nagy potenciállal.

Gizella Pince, Szil-völgy Furmint 2012
Visszafogott illatában tobzódnak az ásványos, sós jegyek. Élénk savak tartják a komoly testet. Nagy szárazanyag tartalom jellemzi. Lecsengésében kissé fanyar.

Pinceköz, Matiné Furmint 2013
Tiszta illat és ízvilág. Friss, ropogós tétel, határozottan érezhető maradékcukorral, ami kedvessé teszi. Nem túlbonyolított bor, jó inni.

H2 Nagyrédei Furmint 2013
A botritiszes jegyek tetten érhetőek a borban, valamint a maradékcukor. Sok gyümölcs, jó arányok. Szépen elkészített bor. Tehetséggyanús pince!

Mádi Borház, Tokaji Furmint 2012
A vanília és grillázs illatok mellett idő kell a gyümölcsnek, hogy a pohárban megjelenjen. A korty tömény, koncentrált, fajsúlyos, élénk savakkal. Trópusi gyümölcsök egészítik ki a vaníliát.

Ferdinánd Pince Szent Tamás Furmint 2013 hordóminta
Nagyon elegáns, visszafogott illatába vanília, grillázs, karácsonyi sütik, amik mögül egyelőre diszkrét a körte és a bors. Idővel a gyümölcsök várhatóan felerősödnek. Testes, húsos, élénk savú, izgalmas bor. Nagy ígéret, de még fiatal. Várom a készterméket!

Ferdinánd Pince Szent Tamás Furmint 2012
47 g/l maradékcukrával és 6,7 g/l savtartalmával egyensúlyos, szép édes bor. Birs, körte, mangó, maracuja és ásványok. Hosszú lecsengésű, szép bor.

Füleky, Király Furmint 2012
Érett bor sok hordó fűszerrel, visszafogott gyümölcsjegyekkel. Kerek savak, komoly test. Szép bor!

Árpád Hegy Pince, Mád, Király, Furmint 2012
Nagyon komplex illat: medicina, vanília, ásványok, fehér bors, birskörte, trópusi gyümölcsök. A korty az alkohol felé billen, ami miatt nem egyensúlyos. De egye fene! Szép test, izgalmas savak, kiváló korty! Komoly bor egy kezdő pincétől!

Királyudvar, Sec 2012
Fahéj, karácsonyi sütemény, fa, vanília. Egyensúlyos korty, vagány savakkal. Nagyon piacos bor!

Királyudvar, Sec 2011
Az előzőhöz képest megjelentek a palackérés jegyei. Sokrétű bor jó szerkezettel, egyensúllyal. Trópusi gyümölcsök valamint birs, körte uralja.

Királyudvar, Lapis Furmint 2006, Családi Birtok szelekció
Nagyon intenzív gyümölcskosár, ananász vezetéssel. Nagyon egyben van a bor. Komplex, sok krafttal. Nyoma sincs a fáradtságnak, de sajnos az illatintenzitást nem éri el a korty. Összességében komoly bor, valószínűleg hosszabb elemzést igényel.

Breitenbach, Furmint 2013
Nagyon vagány bor! Mogyoró, fahéj, mandula, édes fűszerek mutatják a hordót. Őszibarack, körte próbál lépést tartani velük. Markáns savak. Vibráló, könnyen szerethető korty. Izgalmas bor.

Portius Tokaj Furmitage 2013
Szappanos illattal kezd, ami nem túl megnyerő. A korty savhangsúlyos, de test is van mellette.

Portius Tokaj, Megyer 2011
Érett illatában a vanília, mogyoró, maracuja, körte fedezhető fel. Kerek, szép testű, de kissé alkoholhangsúlyos bor.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr627221345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása