Egy csodás premier cru, Burgundia szívéből

2015. március 22.

img_2526.JPG

Roux Pére & Fils, Meursault, Premier Cru: Clos Des Poruzots 2013

A Burgundia szívét alkotó Côte d’Or deli felében, a Côte de Beaune területén található igen magas presztízsű település és apelláció Meursault. Összesen 371 hektár, amelyből 100 hektár a premier cru kategóriába sorolt, kiemelkedő terület (meglepő módon nincs Meursaultban grand cru). A szőlőskertek szinte csak chardonnay fajtából állnak.

A poharamban lévő bornak már az illatáról is az elegancia jut eszembe: vanília, dió, mogyoró, grillázs, némi sósság az uralkodó vonal. Érdekes, hogy milyen lassan bújnak elő az elsődleges gyümölcsök, mint a körte, birs, sárga alma.
A korty erőteljes, izgalmas, komplex és nagyon gazdag. Meglehetősen lendületes savak vezetik a kortyot, amelyek várhatóan hosszú életet biztosítanak. Testes, de nem lomha. Szépen integrálódott, de határozott alkohollal bír. Ismét a rendkívüli szakértelemmel használt hordó aromái uralkodnak, mint az illatban, de intenzívebbek a citrusok, grapefruit, körte és a sósság.
Elegáns, gazdag, tömör szerkezetű, hosszan tartó ízvilágú, vibráló, kiváló bor, amely még nagyon fiatal, de már most is mutatja, hogy miért kedveli a világ Burgundiát. 8,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr47292019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása