Setúbali kalandok

2015. április 30.

mapa_subregioes_setubal.jpg

A Setúbal-félszigetre érkeztem tegnap a Festival Iberico do Vinho szervezőinek a meghívására. Már az első nap rövid bepillantást nyerhettünk a Moscatel de Setúbal világába.
A Moscatel de Setúbal borkategória a portóihoz hasonlóan erősített bor, amely úgy készül, hogy az erjedő musthoz 50-80%-os alkoholtartalmú borpárlatot adnak, amely megállítja az erjedést, édes marad a bor, a likőrborokra jellemző 16-18%-os alkoholtartalommal. Természetesen idő kell, hogy a nyers alkohol integrálódjon ezért tartályban vagy hordóban kell érlelni.


Komoly történelmi múltra tekint vissza ez a borkategória a Setúbal-félszigeten, hiszen a XIII. században már készítettek muskotályos bort, ami 1907 óta DOC kategóriává vált.
A bor alapanyagául két muskotálytípus használható: az Alexandriai muskotály valamint a Moscatel Roxo vagyis a „lila muskotály”, amely csak a félszigeten található és a rózsaszínes bogyóhéjról kapta a nevét.
Két érdekes és nagy mértékben különböző bort kóstoltunk ebből az erősített borból.

 

img_2818.JPG
Família Horácio Simões  - Moscatel Roxo 2009
A családi pincészet 100%-ban Moscatel Roxo szőlőfajtából készíti a bort. Borostyán színű ital, amely olajosan mozog a pohárban. Intenzív illatában elsősorban az aszalt gyümölcsök dominálnak, mint a füge, őszibarack, mazsola, datolya. Ezt egészítik ki a keleti fűszerek, virágok, citrusok, méz, valamint a visszafogott, elegáns muskotály aroma. A korty lágy, bársonyos és testes. A magas alkoholtartalom mellett a cukor uralja a kortyot, mert a savak kevésbé tudják az egyensúlyt biztosítani. Az alacsony savérzet a kategória jellegzetessége. Íz képében a fent leírt aszalt aromák mellett némi hordós vaníliásság jelenik meg. Gazdag, tartalmas bor, hosszú lecsengéssel.

 

img_2820.JPG
Jose Maria de Fonseca – Alambre Moscatel de Setúbal 2010
A család 1834 óta készít bort, ezzel természetesen a legrégebbi Moscatel de Setúbal készítő, akik ma már 650 hektáron gazdálkodnak, 70 országba exportálják a 34 bormárkájuk 80%-át. Illatában sárgabarack, narancshéj, marmalade, méz, kivi és licsi. A bor alacsonyabb cukortartalommal rendelkezik, mint a Horácio Simões –féle roxo ami a szintén diszkrét savak mellett elegánsabb élményt ad.  Ízében nagyon gyümölcsös, sok citrus, narancslekvár, őszibarack, vanília, méz, virágok, licsi, papaya, vilmoskörte, keleti fűszerek. Közepes lecsengésű, kiváló desszertbor.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr667414822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása