Likőrmanufaktúra Setúbalban

2015. május 02.

img_2826.JPG

A Setúbal-félszigeten nem csak erősített és csendes borokat valamint kecskesajtot lehet találni igen kielégítő minőségben és mennyiségben, hanem létezik egy likőrkészítő manufaktúra is, akik évi 5-7000 palack spiritet készítenek. A likőr első említése a XVI. századból származik.

A Lima Fortuna manufaktúra 1950-óta készíti azt a likőrt, melynek a receptje természetesen titkos és a régióban élő szerzetesek fejlesztették ki sok száz évvel ezelőtt. Az 50-es években Emídio Fortuna megújította a receptet azon célt szem előtt tartva, hogy a helyi, Arrábida hegyvidék növényeit használja fel a kiváló digestivehez. Ezen recept alapján készítik a likőrt generációról generációra a családi cégben.
A klasszikus likőrön kívül két egyéb italt is létrehoztak a választék bővítésére, kávéra és egy helyi vadcseresznyére építve.  

img_2838.JPG
Ginjeira
Cseresznye likőr, amelyhez a helyi vadon növő cseresznyét használják fel, amelyet 10 hónapig áztatnak. A végtermék alkoholtartalma 20%-os. Intenzíven gyümölcsös illat, amiben természetesen a cseresznye dominál, de megjelenik a marcipán, puncs, valamint édes fészerek. Az ital édes, nem túl tömény, könnyedén fogyasztható. Kiváló koktél alapanyag is lehet.

Bicabagaço
A portugálok igen sok kávét fogyasztanak, miért ne lehetne egy likőr is kávétartalmú. A maceráció után 25%-os alkoholtartalom maradt az italban. A nyilvánvaló kávé aroma mellett fa, kakaó, keserű csoki, pörkölt fa érezhető. Az ital egyensúlyos, cukortartalma nem bántó. A szájban az alkohol dominál kezdetben, a kávé aromája a lecsengésben erősödik fel.

Arrabidine, fehér változat
A likőrbe csak a régióban található vad bogyókat használnak, amit hónapokig macerálnak, majd 3-5 évig öreg hordókban érlelik. Aromakarakterét a boróka, gyógynövények, édeskömény, mentol, szegfűszeg, fahéj és citrusok jellemzik. Nem száraz, de én digestiveként fogyasztanám. Az alkohol szépen lekerekedett.

Arrabidine, „vörös” változat
Intenzívebb illatában mentol, boróka, narancshéj, trópusi gyümölcsök jelennek meg. Az alkoholérzet nagyon intenzív, kevésbé bársonyos, mint a fehér párja, inkább férfias ital. Ízében fehér bors, karácsonyi fűszerek, marmalade fedezhető fel. Töményebb, mint a fehér változat, hosszabb a lecsengés is.

img_2845.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr377421086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása