Vincze Béla klasszikusok

2015. május 19.

dscf0151_n.jpg

Amint arra sokan emlékszünk, Vincze Béla az 1994-es borral robbant be a köztudatba, amely az 1997-es bordeaux-i, "Challenge International du Vin" versenyen aranyérmet nyert. A 2000-es évjáratú Cabernet franc megismételte ezt a sikert 2002-ben. Szerencsém volt egymás után megkóstolni ezt a két klasszikust.

Vincze Béla Cabernet franc 1994
Rendkívül zárkózott illat, amely egy óra dekantálás után is visszafogott, de mentol, édesgyökér, avar, gomba, nedves erdő és animalitás már érzékelhető. Megjelenik a fáradtság is. Ízében sokkal élőbb, mint az illatában. Élénk savak, érett tanninok és közepes test jellemzi. Kissé vékony bor, már lefelé tart. Érdekes élmény volt.

img_2584.JPG
Vincze Béla Cabernet franc 2000
Sok-sok gyümölcs uralja az intenzív illatot, de a háttérben némi animalitás, avar, gomba, föld, bőrösség, aszalt szilva teszi komplexé. Gazdag, sokrétű bor, közepes testtel, közepes alkohollal és vibráló savakkal. Még mindig kissé húzósak a tanninok. Ennyi idősen is izgalmas, vibráló, élénk, fiatalos és tartalmas. Komoly bor, amely szépen fejlődött az idővel.

img_2583.JPG

 

Egészen más állapotában találtam a két bort. Azt gondolom, hogy a 2000 évjárat nem csak a viszonylagos fiatalsága miatt ennyire élő, hanem a borász 6 évjáratból adódó szakmai tudásának, rutinjának is köszönhető.

A Vincze Pince Mész-hegy ültetvényét ábrázoló fotót a pince honlapjáról vettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr347471716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása