Tyrrell's Wines - az ausztrál bortörténelem

2015. május 23.

img_2510.JPG

Edward Tyrrell angol emigránsként 1858-ban alapította a pincészetet, az első ültetvény létrehozásával a Brokenback Range területén. Az első szüret 1864-ben volt, de 1961-ig kellett várni, hogy a tartályok száma szerint nevezzenek el borokat, amely később hatalmas siker lett (pl. Vat1 Semillon).
3 évvel ezelőtt szerencsém volt meglátogatni a pincét, de erről itt már írtam.
Idén a Prowein rendezvényen kóstoltam ezeket a borokat:

Winemaker’s selection. Ez a válogatás Ausztrália egyik legidősebb bormárkája, amely nagy hírnévnek örvend és számtalan díjat bezsebelt.

Vat 1 Semillon 2010
A pincészet ikonikus bora, amely a legnagyobb sikereket, ismertséget hozta a pincének.
Az illat intenzív és trópusi gyümölcsökkel, citrusokkal teli, amely vonalat mogyoró, száraz kenyérhéj, maracuja egészít ki. Karcsú, kecses bor, határozott savakkal, alacsony alkohollal. Sok citrus, mangó, mandula jelenik meg a kortyban. Szép, klasszikus tétel.

Vat 47 Chardonnay 2010
Illatban kiváló kombinációja a trópusi gyümölcsös vonalnak, illetve a vajas pirítósnak. A korty elegáns, érett, tartalmas. Kiváló és izgalmas savak, szép test és nem túlzó alkohol jellemzi. Elegáns, komoly bor.

Vat 9 Shiraz  2009
Nem túlzó, mégis behízelgő illatában sok erdei gyümölcs, izgalmas keleti fűszer és némi földesség, ásványosság. Elegáns, sokrétű, összetett bor. Érett, selymes tannin, hosszú lecsengés, vázat adó savak jellemzik a bort. Izgalmas, kiváló tétel.


Single vineyard
Csak a legjobb évjáratokban készül a saját területekről szüretelt dűlős bor.
Stevens Semillon 2010
Nagyon elegáns és hívogató illat jellemzi, amely sokrétű és tartalmas. Trópusi gyümölcsök (ananász, maracuja, kivi, citrusok), mandula, mogyoró és mineralitás érezhető. Krémes korty, határozott savak és elegancia jellemzi. Hosszú, nehezen felejthető lecsengés.


Hunter heroes
Brokenback Shiraz 2013 Hunter Valley
Még nagyon fiatal, amely illatában is érzékelhető: ibolya, piros és fekete bogyósok uralják, de a termőhely jellegzetességeit is mutatja ásványossággal és földességgel. A korty is fiatal és virgonc. Viszonylag kevés tannin, élénk savak és sok fűszeresség jellemzi. Elegáns tétel, de még időt kér a palackban.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr127481336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása