Liszkay Pince - Monoszló

2015. június 07.

img_3169.JPG

Egy borverseny tételeinek utólagos felfedésekor találkoztam először a Liszkay borokkal. Akkor még kevesen ismerték a pincét, talán az első évjárat borait kóstolhattuk. Azóta tervezem, hogy meglátogatom a birtokot, amelyet egyre többen a magyar Toszkána névvel illetnek. Végre eljutottam és csak megerősíteni tudom, valóban csodálatos a környezet.

A Káli medence egyik kiváló termőhelye a Pangyér dűlő, ahol a Liszkay borok készülnek. Az ún. szőlő kataszteri besorolás szerint 385 pontot kapott a terület, a lehetséges 400-ból, ezzel a legmagasabbak egyike. A szőlő tehát jó helyre került, lássuk milyen borok kerülnek ki a pincéből.

Rosé 2014
Ez a pinot noirból készült rosé mélyebb színű, mint a ma trendi rosék. Illatában málna, meggy, szamóca. A trendi rosékhoz képest vastagabb, krémesebb és magasabb alkohollal rendelkezik. Élénk savak adják a lendületet, amely a lecsengésben és támaszt ad. Ízvilágát a piros bogyósok határozzák meg. Kedvelem az ilyen, tartalmas rozékat. 6 pont

Pinot noir 2011 Pangyéri szűz
A fajtára jellemző visszafogott szín, narancsos árnyalatokkal, szinte vízszerű széllel. Közepesen intenzív illatában fanyar erdei gyümölcsök, szeder, szamóca, narancshéj dominál, amit érintésnyi cserzett bőr, gomba és gyógynövények egészít ki. Krémes korty, kiváló textúra, érett tannin, határozott savak jellemzik. A savak teszik könnyeddé az egyébként gazdag bort. Sok erdei gyümölcs, kréta, föld vezeti az ízt, ami sósságban végződik. A lecsengés kesernyéje ront ennek a komplex bornak az összképén. 7,5 pont

Cabernet franc, Guilia, 2012 Pangyéri szűz
A bor nem volt hordóban, de tartályba hordó dongákat tettek, a komplexitás elérése érdekében. Intenzív illat, amelyet a dongák meghódítottak: füst, sonka, pörkölt fa, később kapnak életre az édes fűszerek és gyümölcsök. Közepes test, átlagos alkoholtartalom és szép savak jellemzik. A lecsengés keserű, ami nem elegáns. Talán 1-2 év pihentetés után szebb arcát mutatja. 6 pont

Merlot 2011 Pangyéri szűz
A 18 hónap használt barrik használata egyértelműen elvitte az illatot: füstölt sonka, sült hús, szivar, valamint fanyar erdei gyümölcsök. Közepes test, érett tannin, szép savak, krémes textúra, és némi sósság. Ízben gyógynövények, medvecukor és keleti fűszerek egészítik ki a gyümölcsöket. Közepes lecsengés. 6,5 pont

Cabernet franc 2011 Pangyéri szűz
Gazdag illatvilág, amiben a már megismert hordójegyek uralkodnak itt is. De határozottabb a gyümölcsök és a mentol jelenléte. Koncentrált, krémes, komplex bor sok erdei gyümölccsel, aszalt szilvával. Kár a „megszokott” keserűségért, mert nagy potenciálú, vastag jó arányokkal rendelkező bor. 7 pont

Cabernet sauvignon 2011 Pangyéri szűz
Intenzív és összetett illat: szeder, áfonya, szilvalekvár, mazsola, valamint diszkrétebb és elegánsabb hordó aromák. A korty egyensúlyos, izgalmas savakkal és ásványossággal. Kiváló szerkezetű, komoly bor. Kiválóan integrálódott alkoholt és érett tanninokat mutat. A sor legjobb bora. 7,5 pont

 

A kóstolt sor jó volt, meglátásom szerint jó irányba halad a pince. A hordóhasználat finomítása lehet a következő lépés. Én  szurkolok! Várom a még kifinomultabb borokat!

medium.jpg

A Pécsi Borozótól vettem kölcsön a madár távlati képet.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr537524882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása