Inglenook - a Coppola birtok

2015. június 09.

img_2494.JPG

Az Inglenook pincét 1879-ben Gustave Niebaum, egy finn hajóskapitány alapította. Az alkoholtilalom időszakában beszüntette a működését, majd az alapító özvegye újra kezdte a borkészítést és hamarosan újra a legjobbak között emlegették őket. A híres filmrendező, Francis Ford Coppola 1975-ben vásárolta meg a pincét, a Keresztapa film bevételéből, de a márkanév más tulajdonába került.

Kezdetben az alapítóra való tisztelettel Niebaum-Coppola néven futott a pince neve, amely később Rubicon Estate Wineryre változott.  A híres rendező 2011-ben vásárolta vissza az eredeti márkanevet és azóta újra Inglenook néven fut a pince. Saját elmondása szerint drágább volt a márkanév, mint a teljes birtok. A következőket kóstoltam pár hete.

Blancaneaux 2012
Tipikus rhone-i házasítás: roussanne, marsanne, viognier, amely 3 hektár termését tartalmazza. Illatában trópusi gyümölcsök, alma, körte, narancshéj, virágok, grapefruit, citrusok és fűszerek fedezhetőek fel. Krémes textúrájú, ásványos, jól iható, mégis tartalmas bor- Szép savak, közepesnél nagyobb test jellemzi. A lecsengésében megjelenő fanyarság nem hiányzik.

1882 Cabernet sauvignon
Illatában nagyon fajtajelleges: fekete ribizli, aszalt szilva, némi medvecukor és gyógynövény. A korty jó szerkezetű, de a tanninok húzósak, kár érte. Könnyedebb hangvételű cabernet, amelyet a hordó lebirkózott.

Rubicon 2011 Napa Valley
1978-tól létező bormárka, amely a pince zászlós bora, amely kezdetben tiszta cabernet sauvignon volt, de mára bordeaux-i házasítássá vált. Kézi szüretelésű, francia fakádakban erjesztett és francia barrikban érlelt bor. Intenzív illatában ibolya, fekete cseresznye, cassis, mentol, ánizs. Közepes testű, kissé tapadós tanninú, gazdag textúrájú bor. Ízében föld, rozsdás szög, vér egészíti ki a gyümölcsöket.

Rubicon 2012 Napa Valley
Az eggyel fiatalabb évjárat illatát csoki, füst, cédrus, cassis és némi kókusz jellemzi. Kiváló szerkezetű bor, érett, kedves tanninokkal, megfelelő savakkal. Hosszú lecsengését keserű füst és édes gyümölcsök mixe uralja.

Cask Cabernet sauvignon 2011 Napa Valley
Intenzív és tömény illatában avar, föld, gomba, ánizs, fekete bogyósok és animalitás fedezhető fel. Az illathoz képest visszafogott test és savak, valamint magas alkohol jellemzi. Az illathoz képest könnyed kortyot kaptam, amely lecsengésében sem volt hosszú    

Cask Cabernet sauvignon 2012 Napa Valley
Koncentrált illat, mindent uraló hordó aromákkal nyit, csak idővel jelenik meg a gyümölcskosár, melyben cseresznye, aszalt szilva, szeder, áfonya, fekete ribizli észlelhető. Az ízét is füst, sonka, sült hús vezeti. Nem nehézkes a korty, de messze van az elegánstól.

Edizione Pennino 2012
Amikor Coppola 1975-ben megvásárolta a birtokot, azt tanácsolták neki, hogy cserélje le a zinfandelt, mert pl. a cabernet borokat jobban el fogja tudni adni. Ő azonban zin fanként ezt visszautasította. Szerencsénkre... Ez a zinfandel illatában fekete bogyósokat és némi földességet mutat. Jól iható, nem túl nehézkes, közepesen intenzív. Kissé tapadós a tannin és keserű a lecsengés, amit valószínűleg a hordó okoz. Pedig szép bor lehetne.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr197528188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása