Szösszenetek a Gaja családtól

2015. július 03.

index222.jpgA Gaja család a XVII. században vetette meg a lábát Piedmontban. Giovanni Gaja 1859-ben létre a birtokot Barbarescoban. A jelenlegi családfő, Angelo Gaja tette a birtokot a régió legfontosabb, megkerülhetetlen borászatává és váltak Barbaresco megkérdőjelezhetetlen királyává. Magyarországon is elérhetőek a boraik, de nekem szerencsém volt a Vinexpon kóstolni néhány tételt.

Conteisa Langhe Nebbiolo DOC 2011
A Conteise 6 hektáros birtokrész a La Morra körzetben található. Mindösszesen 6 hektár, de 60 éves átlagéletkorú az ültetvény. Az erjedés után 30 hónapot volt fában a bor. Illatában kék virágok, cseresznye, áfonya, szeder, meggy, nedves föld, avar, gyógynövények érezhetőek. Markáns, erőteljes, férfias bor. Nagy test, vibráló savak, markáns tannin, amelynek még idő kell a harmóniához. Nagy formátumú bor, amely időt kér! 6,5 pont

Dagromis, Barolo DOCG 2011
A szőlők Serralunga és La Morra körzetéből származnak. A külön feldolgozott újborok 12 hónapot érlelődnek hordóban, majd a házasítás után újabb 18 hónapot pihennek fában. Ezt a márkát 1998-ban készítették először. Visszafogott illatában cseresznye, földesség, avar, szeder fedezhető fel. Határozott tannintartalmú, férfias, még mindig nagyon fiatal bor. Lendületes savak viszik a kortyot, amelyben sok erdei gyümölcs, fekete cseresznye, málna, áfonya, pici gombásság és föld érezhető. Kiváló szerkezet és hosszú lecsengés, de még bébi állapotú. 6,5 pont

Barbaresco DOCG 2000
Összesen 14 dűlő, amely 21 hektárt tesz ki, 40 éves tőkéiről szüretelt érett példány. A fent leírtak szerint készült, de rövidebb érlelési idővel (12+12 hónap). Intenzív és nagyon komplex illatában mentol, gyógynövények, fekete bors, földesség, egyéb fűszerek, áfonya, rebarbara, piros ribizli. A korty lendületes és nagyon tartalmas. Cseresznye, málna, fekete ribizli, vargánya, rókagomba, föld, nedves avar és ásványosság. Kiváló szerkezetű, rendkívül összetett, hosszan boncolgatható nagy formátumú bor. 9 pont

index_4.jpg


A Gaja háznak Toszkánában, Montalcinoban is van birtoka, a Pieve Santa Restituta, ahol a család 40 hektárt vásárolt 1994-ben.

Brunello di Montalcino DOCG 2010
Egy tökéletes évjárat termése a Rennina,Sugarille és a Torrenieri dűlőkből. A szőlőt a dűlők szerint külön dolgozzák fel, majd 24 hónapig hordóban érlelődik. Ez után házasítják a dűlők termését, amely további 6 hónapig cement tartályban pihen. Érett vörösbor illat, amelyben cseresznye, szilva, meggy, gyógynövények, fekete cseresznye érezhető. Krémes szerkezetű, selymes tanninnal, elegáns savakkal, hosszú utóízzel. Intenzív, férfias, erőteljes bor, sok erdei gyümölccsel, mentolossággal, kevés ásványossággal. 8 pont


Toszkána tengerparti részén, Bolgheriben található a Gaja család Ca’Marcanda birtoka (120 ha), amely 1996-ban került a család. Bolgeri a 80-as években vált ismertté és fontossá, a mediterrán éghajlatával és a Bordeaux-ra jellemző agyagos, meszes, kavicsos talajszerkezetével.

Ca’Marcanda, Magari 2013, Bolgheri DOC
50% merlot, 25% cabernet sauvignon és 25% cabernet franc alkotja a bort, amely fajtákat külön kezelték és 12 hónapig hordóban érlelték. Intenzív illatában fekete ribizli, málna, áfonya, szeder, föld, ásványosság és kevés menta érezhető. Érett tannin, lendületes savak, hosszú lecsengés. Összetett, nagy formátumú bor. Nagyon fiatal még, pár év múlva érdemes megkóstolni. 7,5 pont

 

A fotókat a honlapjukról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr357592626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.07.03. 18:36:58

Misi. Vagy nem értem a pontozásod vagy nem tudom, de nekem azért fura, hogy ezeket a borokat simán le lehet tolni Szekszárdról, ahol egy gyenge löszös talajon termelnek oda korlátozottan való fajtákat.

abormegen.blog.hu/2015/06/17/volt_egyszer_egy_szekszardi_borvideki_kostolo_budapesten

Azért Gurovica ide vagy oda, Camarcanda szintű bor nem nagyon van Szekszárdon. Sajnos
süti beállítások módosítása