A.E. Dor - cognac stílusgyakorlatok a Paradicsomból

2015. július 30.

img_3408.JPG

Rég írtam cognac élményekről, pedig zajlott az élet ezen a téren is.
A ház alapítója, Amédée Edouard Dor 1858-tól haláláig a szenvedélyének hódolt, amely a a különleges cognacok gyűjtése volt. Felkutatta, kiválogatta és összegyűjtötte a legfinomabb cognacokat. A több évtizedes tölgyfahordós érlelés után ezeket a Grande Champagne cognacokatdemizsonokba töltötték át, hogy megőrizzék az utókornak a legjobbnak vélt érettségi állapotot, a csúcsminőséget. Sok demizsont ma is érintetlenül, egy elzárt pincében, a „Paradise”-ban őriznek. A ház legnagyobb értékét ezek a csodák jelentik.


Természetesen a munka nem állt meg, a cognacok folyamatosan készültek. A ház termelő és negociant is egyben, amely hatalmas lehetőséget rejt az egyedi stílus kialakításakor.
Ma Jacques Rivière viszi tovább elődei munkáját, és sikeresen hangolja össze a régi korok hagyományait a mai piac igényeivel.

VS.
Minimum 5 éves tételek házasítása. Illatában vanília, aszalt gyümölcsök és édes fűszerek, valamint fa és kevés fehér virág. Ízében selymes, némi alkohol hangsúllyal. Itt is pörkölt magvak és pörkölt fa, vanília és szegfűszeg vezet. Könnyed elegancia.

VSOP
Minimum 8 évesek az alapanyagok. Illatában narancslekvár, édes fűszerek és érezhetően kevesebb fahatás. Az alkohol inkább kilóg, mint a VS esetén. Összességében könnyen iható, selymes korty.

Napoleon
15 éves kort megélt alapanyagok kerültek a házasításba. Nagyon fűszeres illat, sok száraz virággal. Erőteljes, intenzív, hosszú lecsengéssel. Selymes korty, édes érzettel, kissé likőrős stílusban.

XO
Minimum 25 éves tételek házasítása. Nem lehengerlő, sokkal inkább elegáns illatában virágok (pl. iris), visszafogott vanília és fa hatás jelenik meg. Ízben marmalade, aszalt szilva, füge, creme brulé, pörkölt magvak. Integrálódott alkohol, elegancia, hosszúság. Krémes, kerek és selymes.

Hors d'Age NO6.
Grande Champagne területéről származik az alapanyag, amely minimum 25 évig érlelődött, míg a cuvéebe került. Tömény és komplex illatában elegáns hordó, virágok, fűszerek, pörkölt mandula, aszalt gyümölcsök, karamell. Ízében is mélység, erő és elegancia. Krémes, gazdag, összetett és végtelen hosszú.

Cigar Cognac
Kifejezetten a szivarozok kedvéért megalkotott ital, amely minimum 20 éves alapanyagokból áll. Intenzív illatában sok hordófűszer, narancs, fehér virágok, dohány és pörkölt fa. Izgalmas, kiváló tétel, szépen belesimuló alkohollal, krémes szerkezettel és hosszú finissel.

Hors d'Age NO8
Grande Champagne területéről származó alapanyagok, amelyek minimum 45 évesek és 47%-os alkoholra lettek igazítva (a többi 45%-os). Intenzív és erőteljes illatában pörkölt fa, szárított réti virágok, fűszerek. Szikárabb mint a szivar cognac. Erőteljes, komolyan érezhető alkohollal. Ízében földesség, mangó, narancslekvár, édes fűszerek fedezhetőek fel. Nagyon komoly anyag.

Hors d'Age NO9
80%-ban Grande Champagne, 20%-ban Fine Bois adja az alapokat. 1914-es tétel is van az alkotórészek között. Nagyon elegáns illat, semmi hivalkodás: szárított virágok, fehér húsú gyümölcsök, édes fűszerek. Korát meghazudtolóan fiatalos az íz is. Sima, krémes, elegáns, szinte alig érezhető alkohollal. Sok szárított gyümölcs, virág, pörkölt mandula, creme brulé és szivar. Kerek és bársonyos, hosszú lecsengéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr727662606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása