Quinta Da Serralheira, a portugáliai Setubal-félszigetről

2015. augusztus 13.

img_2850.JPG

Dél-Portugáliában, A Setubal-félszigeten, a Palmela regióban működik ez a családi vállalkozás, amely százezer palack bort készít évente. A legutóbbi utam során kóstolhattam végig a szortimentet.


Nocturno 2013 fehér
Az alexandriai muskotály adja a könnyed fehérbor, alapját amely a helyi erősített desszertbor alapját is adja. Arinto és Fern ão pires fajtákkal egészítették ki a parfümös muskotályt. Éjszakai szürettel próbálták megőrizni a gyümölcsösséget és a savakat. Áradó, parfümös illatában, nem meglepő módon, a szőlős, muskotályos jegyek uralkodnak, sok egyéb fehér húsú gyümölccsel. Könnyed, vékony bor, viszont az alacsony savszint miatt lusta, unalmas. Nincs lendülete a kortynak. 13000 palackot készítettek belőle. 4 pont

Damasceno 2013 fehér
Fernão pires, chardonnay és verdelho fajták alkotják a bort, amely acél tartályban erjedt, majd 2 hónapig finom seprőn volt, amit fel is kevertek az intenzívebb érintkezés érdekében. Ezt 3 hónapos francia hordós érlelés követte. Intenzív illatában fehér virágok, őszibarack, birs, körte, citrusok fedezhetők fel. A korty tiszta, lendületes, könnyed. Nem bonyolult, de jó ivású és kedvelhető nyári ital. 5,5 pont

Nocturno 2013 vörös
27000 palack készül ebből a borból, amely touriga nacional, syrah, castelão fajtákból készült, éjszakai szürettel és acéltartályos erjesztéssel. Illata majd’ kiugrik a pohárból: friss málna, piros ribizli, meggy, cseresznye, szeder. Ízében is a gyümölcsök uralkodnak, hiszen hordót nem látott borról van szó. Érett tanninok és diszkrét savak jellemzik. Könnyed, egyszerű, de jól elkészített ivóbor. 5,5 pont

Damasceno 2013 vörös
Cabernet sauvignon, merlot, syrah, vagyis világfajták alkotják a házasítást, amely 6 hónapot töltött francia hordókban.
A friss erdei gyümölcsök és a hordóaromák keverednek az illatában. Ízében gyümölcsök közül a málna, fekete ribizli, füge, piros áfonya, szeder jelenik meg, a fa aromái kevésbé érvényesülnek. Annál inkább a fa tannin, amely húzóssá teszi a kortyot. Kár érte. 13000 palack készül évente. 6 pont

Damasceno Reserve 2010
A cég csúcs vöröse, 60%-ban touriga nacional, 40%-ban syrah házasítása. Erjedés előtt 48 órás maceráción esett át, erjedés után pedig egy évet töltött francia hordóban.
Illatában ibolya, viola és intenzív hordó aroma érződik. Érett, selymes tannin, magas alkohol és diszkrét savak érződnek. Érezhetően jó alapanyag, de a nagyon intenzív hordó elnyomja a szépséget. Tapad a tannin és keserű a korty vége. 5,5 pont

Moscatel de Setubal
A Moscatel Roxo szőlőfajtából készült érősített desszertbor. Borostyán színű ital, parfümös, illattal. Illatban és ízben füge, mazsola, aszalt barack, méz, virágpor, vanília, szegfűszeg érezhető. Arányos, nem túl édes bor, amelyben a hozzáadott alkohol szépen integrálódott (17%). Szép tétel, a saját műfajában. 7,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr757701378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása