Umathum - a burgenlandi

2015. december 12.

bild_id103.jpg

A ruszti képzésem során találkoztam először a pincészettel, amelyet már akkor is az egyik legautentikusabb pinceként emlegettek. Az első kóstoláskor a kedvencemmé váltak az egyedi, természetességet sugárzó vörösek.


1958-ban Elizabeth és Johann Umathum alapította a gazdaságot a Fertő-tó mellett, amelyben szántóföldi kultúrák voltak zömmel, a szőlőnek alkalmas terület csak 6 hektárt tett ki. A következő évben 1,3 hektárral el is kezdődött a szőlőművelés. 1971-ben már palackoztak is és eltelepítették az első zweigelt tőkéket. 1985-ben Josef Umathum vette át a birtok irányítását, akivel a borászat szárnyalni kezdett, egymást követték a hazai és nemzetközi sikerek. További innováció volt, hogy a világon elsőként vörös bort üvegdugóval zártak le.
Fiatal pályakezdő szakembereknek kínál gyakorlati helyet a pince, akik az itt kapott töltettel indíthatják karrierjüket.

33 hektár saját, valamint 10 hektár bérlet területet művelnek, amin 85%-ban vörösbort, 14%-ban száraz fehérbort, 1%-ban pedig desszertbort készítenek. Kiemelten kezelt fajtáik a zweigelt, szent lőrinci és a kékfrankos, amelyek tökéletesen érzik magukat a Fertő-tó partjának teraszain kialakult palás, agyagos, meszes, kavicsos talajokon. Legfontosabb dűlőik:  
a Ried Hallebühl, a Vom Stein, a Haideboden és a Kirschgarten.
A birtokot Rudolf Steiner elveit követve biodinamikus módon művelik. Kézzel szüretelnek és használt fahordóban érlelik a borokat. A presztízs boraik 3 éves palackos érés után kerülnek a piacra.

20151120_154536_1.jpg
Pinot noir 2012 Unter der terrassen
„Teraszok alatti” pinot noir ültetvény termése. Illatában sok piros bogyós gyümölcsöt érzek, de a hordózásból eredő füstösség, kátrány is megjelenik. Egyensúlyos és kiváló szerkezetű bor. Bársonyos és finom szemcséjű tannin, lendületes savak és közepes test jellemzi. Ismét a piros bogyósok és édes fűszerek vezetik a kortyot, de a kesernye itt is intenzívebb a tolerálhatónál. Kár… 5 pont.

Haideboden. 2012
Zweigelt (70%), kékfrankos (16) és cabernet sauvignon (14%) alkotja a házasítást.
Elegáns és mély illat, amelyben cassis, fekete cseresznye, áfonya, animálitás, földesség, toast, vas. A korty tömör, egyensúlyos és elegáns. Bársonyos tannin, szép savak. Az illatjegyek folytatódnak a kortyban: szeder, cseresznye, áfonya, szeder, animalitás, ásványosság és pörkölt jegyek, csokoládé. Biztosan nem populáris stílus. Komoly mélységekkel rendelkező bor, hosszú lecsengéssel. 7p

Ried Hallebühl. Zweigelt 2011
Az osztrákok fő kékszőlő fajtájából készült bor egy évet volt hordóban, két évet pedig palackban. Intenzív, kifejező és tömör illatában föld, vér, vas, az őszi erdők illatvilága vargányával, medvecukor, cseresznye, szilva, bors.
Komplex és sokrétű bor bársonyos tanninnal, szép savakkal, jó struktúrával. Tömör, de nem lomha. Édes fűszerek, érett erdei gyümölcsök, menta, földes jegyek. Elképesztő elegancia jellemzi ezt az emlékezetes lecsengésű nagy bort. 8 pont

St. Laurent, von Stein 2009
Megállapodott, letisztult és elegáns illatában először az ásványosság a szembetűnő, amit piros bogyósok, áfonya, dohány, cédrus egészít ki. Komplex íz élmény érett cseresznyével, szilvával, szederrel, diszkrét pörkölt aromákkal. Selymes tannin, jó savak, egyensúlyos bor. Szépen integrálódott alkohollal és eleganciával. Tömör szövetű. Nyoma sincs a kornak, még mindig felszálló ágban van a bor. Hosszú lecsengés. 8 pont

Blaufrankisch, Kirschgarten 2011
Intenzív és összetett illatában fekete cseresznye, étcsoki, vas, föld, gomba szép elegye mutatkozik. Tömör bor, amely széles, de nem nehézkes. Elegáns kombinációja a friss gyümölcsöknek, a termőhelynek és a hordófűszereknek. Szépen integrálódott, finom szemcséjű tannin, jó savak és masszív test. Ásványok, cseresznye, fekete cseresznye, csoki, szivar, vargánya vezeti az ízeket. Gazdag és emlékezetes lecsengés. Komoly bor, nagy érlelési potenciállal. 8,5 pont

 

A kezdő, Kirschgarten képet a weboldalról metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr938159676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása