Lagavulin Single Isley Malt Whiskey, 16 éves
1816-ra datálódik a főzde hivatalos alapítása, bár 1742-től már vannak feljegyzések lepárlási munkálatokról.
Rendkívül karakteres és népszerű terméke ez a főzdének.
A skót whiskey alapvetően négy területről származhat, amelyek a térképen jól láthatóak:
Skót-Felföld (Highlands)
A Spey folyó völgye (Speyside)
Islay szigete (Islay)
Skót-Alföld (Lowlands)
A skót szárazföldtől nyugatra található Islay szigetéről származó single malt, ahol a füstösség, tőzegesség, sósság, gyógynövényesség fontos karakterformáló. A párlat bourbon hordókban érlelődik a tengerparton, majd használt Sherry hordókban kapja meg a végleges ízt.
Rendkívül intenzív tőzeg és füst dől ki a pohárból. Nagyon megosztó karakter. Van, aki szerint elképesztően büdös, penészes, rothadt láp szag. Van, aki kedveli, és együtt tud élni vele. Annál is inkább, mert megjelennek mellette, igaz a háttérben, olyan jegyek, mint a szivar, föld, eső utáni erdő illata, pézsma, szantál és szárított réti virágok.
A korty krémes, olajos, bársonyos, szépen integrálódott alkohollal és szárító érzettel. Füst, sonka, dohány, datolya, füge, mandula, szegfűszeg, vanília jelentkezik, amelyek a lecsengésben még jobban felerősödnek. Sósság és gyógynövényesség is megjelenik a háttérben. Kiváló ital, de nem populáris stílus. 7 pont
A térképet és a főzde fotóját a weboldalról és a wikipédiáról vettem.