A tőzeg uralkodása - Islay single malt whiskey

2015. december 22.

lagavulin-0114.jpg

Lagavulin Single Isley Malt Whiskey, 16 éves
1816-ra datálódik a főzde hivatalos alapítása, bár 1742-től már vannak feljegyzések lepárlási munkálatokról.
Rendkívül karakteres és népszerű terméke ez a főzdének.

A skót whiskey alapvetően négy területről származhat, amelyek a térképen jól láthatóak:

Skót-Felföld (Highlands)

A Spey folyó völgye (Speyside)

Islay szigete (Islay)

Skót-Alföld (Lowlands)


scotland.jpg

 A skót szárazföldtől nyugatra található Islay szigetéről származó single malt, ahol a füstösség, tőzegesség, sósság, gyógynövényesség fontos karakterformáló. A párlat bourbon hordókban érlelődik a tengerparton, majd használt Sherry hordókban kapja meg a végleges ízt.

distilleries_islay_updated_2011.png

Rendkívül intenzív tőzeg és füst dől ki a pohárból. Nagyon megosztó karakter. Van, aki szerint elképesztően büdös, penészes, rothadt láp szag. Van, aki kedveli, és együtt tud élni vele. Annál is inkább, mert megjelennek mellette, igaz a háttérben, olyan jegyek, mint a szivar, föld, eső utáni erdő illata, pézsma, szantál és szárított réti virágok.
A korty krémes, olajos, bársonyos, szépen integrálódott alkohollal és szárító érzettel. Füst, sonka, dohány, datolya, füge, mandula, szegfűszeg, vanília jelentkezik, amelyek a lecsengésben még jobban felerősödnek. Sósság és gyógynövényesség is megjelenik a háttérben. Kiváló ital, de nem populáris stílus. 7 pont

20151220_111223.jpg

A térképet és a főzde fotóját a weboldalról és a wikipédiáról vettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr378186218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása