Egy érett szupertoszkán

2016. január 09.

20151231_164839.jpg

Castello del Terriccio Pincészet, Lupicaia 2003 Toscana IGT

Ahogy azt minden valamire való toszkán pincénél kezdeni kell: itt, már a régi etruszkok is, több ezer éve… Természetesen a Terriccio nevű helyen is már a középkorban volt szőlőtermesztés. 1000 évvel ezelőtt a pisai püspök építtetett egy erődszerű kastélyt, amely csak az első világháború után alakult át mezőgazdasági birtokká Serrafini Ferri révén, akinek a családja ma is a birtokon gazdálkodik. Ma már 60 hektáros az organikusan művelt szőlőskert, amelyről 200 000 palack bort készítenek évente. Alig két évtizede csak, hogy a világfajtákat helyezték az előtérbe a sangiovese és a többi olasz fajta helyett. Az eredménnyel mindenki elégedett lehetett.  

A 2003-as évjáratban 85%-ban cabernet sauvignon, 10%-ban merlot, 5%-ban petit verdot alkotja a cuvéet.
A fajtákat és a különböző dűlők termését külön dolgozták fel, majd új, Allier kishordóban és ászokban érlelődött 20 hónapot. A fajták házasítása után szűretlenül palackozták és három évet érlelődött a piacra dobás előtt.
Érett vörösbor illat, amely mély és sokrétű. Egy órás dekantálás után az erdei gyümölcsök (fekete szeder, fekete ribizli, áfonya, fekete cseresznye) mellett a hordó finom integrálódott jegyei fedezhetőek fel (étcsoki, kávé, vanília, bors, szegfűszeg). Mindezeket diszkréten és nem tolakodóan szövi át egy kevés animalitás és az őszi erdő illatkaraktere.
A kortyból elsőként a friss savak a szembeötlőek, amelyek lendületesen vezetik a bort. Közepesnél kicsit nagyobb testet, érett és selymes tanninokat, valamint érezhető, de nem túlzó alkoholt mutat. Komplex és gazdag bor, amelynek ízében sokkal kevésbé lehet szétcincálni az alkotóelemeket, mint az illatban. Érett vörösbor, amely már a csúcs közelében van. Hosszabb lecsengésre számítottam, ezért „csak” 7 pont.

20151231_164814.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr798251016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása