Elzász a háttérben rekedt borvidék

2016. február 23.

lorentz_61371831.jpgDomaine Gustave Lorentz

Nagyon ritkán iszok az elzászi borvidékről borokat. Nem túl divatos mostanában, tehát nem lehet sűrűn bele botlani, másrészt sajnos nagyon kevés az igazán izgalmas bor ebből a régióból. Ez a német határ melletti francia borvidék poroszos hagyományokkal rendelkezik, amelytől nem áll távol a maradékcukor, és e fegyverrel nem csak akkor élnek, amikor az kedvesebbé, gazdagabbá teszi a bort.

Természetesen vannak kimagasló minőségre törekvő és azt el is érő pincék, hiszen kiváló szőlőfajták és persze termőhelyek állnak a rendelkezésükre. A nagyon elaprózódott birtokméret sem segíti a bortengerből való kiemelkedést. (A Lorentz ház a maga 33 hektárjával hatalmas birtoknak számít.) A Vogézek hegység természetes esőfelhő-blokkolók, emiatt a legszárazabb francia borvidéknek számít Elzász. A fehér fajtaborok dominálnak, nagyon kis mennyiségben készül házasítás. Az igazán komoly borok a grand cru területekről származnak, amelyek a teljes borvidék kb 10%-át teszik ki.

A Domaine Gustave Lorentz birtok 1836 óta gazdálkodik Bergheimben, többek között az olyan kiváló területeken, mint a grand cru Altenberg de Bergheim (13,5 ha), valamint a szintén grand cru Kanzlerberg (1,5 ha). 2012-ben megkapta a birtok az organikus minősítést.
A pince portfóliójának tetejéről szemezgettünk

Riesling 2013 Vin biologique, „Evidence”
Illatában tűzkő, körte, vilmoskörte, citrusok valamint fehér virágok sora.
A korty is sok fehér húsú, fanyar gyümölcsöt valamint citrusokat tartalmaz. Penge savak, közepes test és alkohol jellemzi. Közepes hossz. Tiszta, feszes szerkezetű, ásványos bor. 5,5 pont

Pinot gris 2013 Vin biologique, Evidence
Érettebb alapanyag, érett fehér gyümölcsökkel, amelyeket trópusi gyümölcsök egészítenek ki. Lendületes, egyensúlyos és elegáns bor. Komolyabb test és jobban tetten érhető alkohol. Jól megválasztott hordófűszerek egyensúlyoznak a gyümölcsökkel. Szép bor. 6,5 pont

20160208_153812.jpg

Riesling 2012 Lieu-Dit - Burg
Ennek a dűlős bornak az illatában elegáns petrolosság, sárga dinnye, mangó, maracuja, grapefruit, tűzkő érzékelhető.
A korty egyensúlyos, gazdag. A rizling tiszta, feszes lendülete és a termőhely adta ásványosság, valamint a teljes érés adta test és alkohol jó arányban. Közepes plusz lecsengés. Emlékezetes bor. 6,5 pont

Pinot gris 2013 Lieu-Dit - Schofweg
A Schofweg dűlőből készült bor illatában tűzkövesség, orchidea, vilmoskörte, sárga alma köszön vissza.
A korábbiakhoz képest tömör, telt, rétegzett, arányos bor. Kiváló szerkezetű, tartalmas anyag. Az illatban megismert gyümölcsök az ízben is visszaköszönnek. Alig észrevehető alkoholérzet. A savak hosszú életet ígérnek. Nagy bor. 7 pont

Gewürztraminer 2012 Lieu-Dit - Rotenberg
Csak a Rotenberg dűlőből származik ez az illatos bor. Rózsa, tűzkő, mangó, licsi, túlérett gyümölcsök. Mindezek úgy intenzívek, hogy nem akarnak maguk alá tepernek,
Édes (40 g körüli cukrot érzek), de a savak szépen ellensúlyoznak.  Kár, hogy a cukor mellett kissé üres a bor. Hiányérzetem van. 6 pont

20160208_155610.jpg


Riesling 2008 Vieilles vignes. Grand cru, Altenberg de Bergheim
A birtokhoz tartozó legkomolyabb grand cru terület öreg tőkéinek a bora. Rendkívül elegáns, a fejlődési csúcsa közelében lévő bor illata: petrol, mazsola, virágpor, méhviasz, fehér bors, sárga alma, trópusi gyümölcsök és citrusok.
Kiváló szerkezetű, egyensúlyos, sokrétű bor. Mazsola, datolya, füge, vilmoskörte, virágpor, édes almabefőtt vezeti az ízeket. A tűzkövesség kiválóan mutatja a termőhely erejét. Nagy formátumú bor, hosszú lecsengéssel.  7,5 pont
Gewürztraminer 2010 Grand cru, Altenberg de Bergheim
Kizárólag az Altenberg de Bergheim grand cru termése. Döbbenetesen traminis az illat: maracuja, mangó, licsi, rózsavíz, méz, méhviasz, virágpor, vanília, fahéj.
Tömör, koncentrált, arányos. Sok-sok trópusi gyümölcs. Érett és túlérett fehér húsú gyümölcsök sora. Mindezeket vanília és egyéb édes fűszerek egészítik ki. Sokáig tartó élmény. 7 pont

lorentz_grand_cru.jpg

Érdemes volt végigkóstolni a pince komolyabb tételeit. Azt kaptam, amit vártam a dűlős és a grand cru boroktól. Tiszta, a fajtát és a termőhelyet visszaadó, egyensúlyos borokat.

Köszönöm a kóstolót a legourmetdebordeaux.hu csapatának.

A dűlő fotót a honlapjukról metszettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr678412036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.02.23. 16:59:46

A környék turisztikailag is remek. Mi úgy vásároltunk be hogy kóstolót tartottak a Haut Königsburgban, és ha már ennyire kedvesek voltak benéztünk a boltba (preésházba?) a főútnál. Kifejezzen kellemes boraik voltak már 5 euro felett is (a cukros megjegyzés a poszt elején engem is gyanakvással tölt most el:)).

Szerintem a Rajna völgye mindig is híres volt a fehérboráról, bár a napi trendeket nem ismerem, sokat segít hogy van egy meredek keletre néző oldala, ez a körnék összes folyójára igaz (pl Mosel).

abormegen 2016.02.24. 15:32:21

@Ződ2000: Valóban komoly turisztikai állomások, értékek vannak a régióban. Különösen izgalmas a német-francia kettősség felfedezése.
A folyó és a hegyvonulat elképesztő természeti adottságokat nyújt a borvidék számára, de összességében, mintha kicsit lassabban ébrednének, mint a "konkurens" borvidékek. Ezzel együtt egyre több olyan borászat van, akik világszínvonalat nyújtanak.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.02.24. 15:49:54

@abormegen: ez a lassan ébredés mit jelent? Csak azrt kérdezem mert ha rákeresek európai borvidékre, az akkora listák ahol magyarok feltűnnek ott a Rajna és a Mosel is benne lesz.

Ami a turisztikát illeti, Strasbourgtól délre egy 50km-es úton több látványosság van mint fél Magyarországon. És h kicsit arrébb megy az ember akkor ennek a kettősségnek a két összetevőjét külön is megcsodálhatja, Dél-Nyugatra Dordogne illetve részben Auvergne) illetve Észak-Keletre a Saar vidéken túl Rheinland Pfalz. Ezek külön külön is megérnek egy külön utazást.

abormegen 2016.02.26. 10:31:04

@Ződ2000: Nem a turisztikai értékekre gondolok, hanem a általánosságban a boraik elfogadtatására, elismertetésére, trendivé tételére a világpiacon.
süti beállítások módosítása