Sabar Borház

2016. február 29.

20160212_160024.jpg

A Sabar Borházat Ádám Gábor közgazdász-borkedvelő és Nagy László szőlész-borász hozták létre 2009 őszén. 2016 kezdetétől már csak Ádám Gábor tulajdonolja a pincét. A pince a Káptalantóti határában található Sabar-hegyről kapta a nevét, amely 217 méterével a régió egyik legkisebb dombja.  Jelenleg több mint 5 hektár területet művelnek Káptalantóti és Gyulakeszi községek területén: olasz rizling, sauvignon blanc, muscat ottonel és cabernet franc.


Olasz rizling 2014 "Mórocz"
A bor neve Nagy László nagyapjának állít emléket.
A Sabar-hegy nyugati lejtőjéről szüretelt szőlő, amely a kíméletes feldolgozás után hat hónapot töltött 500 literes osztrák Stockinger és francia Boutes hordókban.
Közepesen intenzív illat: sárga alma, birskörte, vegetalitás, egres, szezámmag, mogyoró, pici vanília és ásványosság. Tiszta, feszes, egyenes vonalvezetésű bor, feszes savakkal, diszkrét alkohollal, közepes testtel.  Citrusok, zöld alma, tűzkő, őszi barack, lime és pici füstösség. Nagyon fiatal bor. 6 pont

Szürkebarát 2014 "Mórocz"
A badacsonyörsi Öreg-hegy termése, amely a 5 hónapot töltött szintén 500 literes Stockinger és Boutes hordókban.
Lassan nyílik az illat, de idővel komoly gazdagságot mutat:  sok citrus, körte, őszibarack, sárga alma és ásványok.
Nagyon tiszta, feszes, lendületes, tömör testű bor, vagány savakkal. Az ásványok szinte sósan jelentkeznek, de szépen egyensúlyoznak a citrusokkal és a zöld almás aromákkal. Visszafogott alkohol és közepes test jellemzi. Igazi badacsonyi. Közepes plusz lecsengés. 6,5 pont

Kihívásokkal teli évjáratból származik mindkét, mégis azt mutatják, hogy tudatos szakmai munkával komoly bort lehetett készíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr738427662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása