A vadélesztők a sörmesterek szolgálatában

2016. május 21.

20160513_183202_1.jpg

Boon Brewery, Oude Geuze Boon a l’Ancienne

A gouze egy belga sörtípus, mégpedig több lambic sör házasítása. (A lambic sörök erjesztéséhez vad élesztőgombákat használnak. Fa kádakban főzik és nyitott kádakban hűtik  a sört, majd beindul a spontán erjedés. A vadélesztők biztosítják a száraz, boros-cideres aromájukat és savanykás utóízüket.) Tehát a gouze egyéves és két-hároméves lambicok házasítása, amelyeket egy másodlagos erjesztésre lepalackoznak. Ez a másodlagos, palackos erjedés az, amikor a lambic gouze sörré válik. Mivel érett és nem friss komlót használnak, ezért alig érezhető a komló íze. A fanyar, savanykás ízt kevesen kedvelik, ezért napjainkban sokszor édesítik a gouze söröket a nagyobb piaci siker érdekében. Az édesítetlen stílus neve oude gouze, vagyis öreg gouze.

A Lembeek településen működő Boon Főzde első említése 1680-ig datálódik. Frank Boon 1975-óta vezeti a főzdét, és az autentikus lambic és gouze sörök megújításának egyik úttörőre.
Az általuk főzött klasszikus öreg gouze 7%-os alkohollal rendelkezik. Ez a házasítás 90-ban 1,5 éves lambicból, 5%-ban erős, 3 éves sörből és 5%-ban nagyon fiatal lambicból áll, amely a erjesztéshez szükséges cukrot és a vadélesztőket biztosítja. Fahordóban érlelődnek a fenti alkotók, majd irány a palack, ahol a másodlagos erjedés zajlik. Pár hónapos pihentetés után kerül a piacra.
Aranysárga színű, közepesen tartós habkoronával. Közepesen intenzív illatát a fanyarság uralja. Bodzavirág, citrusok, vadkörte, birsalma, zöld alma, szalma és pici bőrösség.
Intenzív habzás a szájban. A frissességet a fanyar és savanykás gyümölcsök biztosítják: citrusok, lime, maracuja, grapefruit, pici élesztősség, gabona, száraz kiflivég.
Hosszú és emlékezetes lecsengés. Nagyon kedvelem azt a stílust. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr268722444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása