Halve Maan Főzde - Straffe Hendrik Wild

2016. május 30.

20160515_172736_1.jpg

1981-ben Bruges városa emléket akart állítani a sörfőzők védőszentjének, Szent Arnoldnak. A főzők Erős Henriknek, azaz Straffe Hendriknek keresztelték az új főzetet, amely gyorsan népszerűvé vált. Néhány éven belül a márka egy másik főzdéhez került, de 2008-ban visszakerült a szülőházhoz. Mára ez az egyetlen autentikus triple, amelyet Bruges városában készítenek.

A Straffe Hendrik név alatt ma már nem csak triple, hanem quadrupel, wild és Heritage típusokkal is találkozhatunk. Mindegyikre jellemző a magas alkohol és az intenzív komló és maláta tartalom.
A poharamba a Wild került, mégpedig a 2016-es évjárat. Az évjárat itt nem az alapanyag(ok) szüretét jelenti, hanem mivel évente egy alkalommal palackoznak Wildot, így a palackozás idejét.
A klasszikus tripelt vad Brettanomyces élesztőtörzsekkel együtt palackozzák le, amelyek segítségével a palackban újraerjed. Ez a folyamat nem csak extra ízeket ad a sörnek, de az élettartamát is meghosszabbítja. Erre szükség is van, mert a palackban folyamatosan fejlődik a sör, változik az íze és a karaktere. 9% alkohollal rendelkező sör, amely tartósnak mondható habbal kerül a pohárba. Illatában hamisítatlanul megjelenik a vadélesztő munkássága: fanyar gyümölcsök, citrusok, a komló csak leheletnyit van jelen.
A korty pici édességgel nyit, majd a korty közepe fanyar kanyart vesz, de a lecsengésben már a komló viszi a prímet. Tartalmas, krémes szerkezetű, hosszú lecsengésű sör. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr558743626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása