Egy érett, dögös, vörös

2016. június 25.

doudet-naudin-14.jpg

Megint a Doudet-Naudin… Nekem még mindig nem unalmas, sőt, a mindig van újabb (vagy régibb) felfedezni való náluk.
A pincészetnél tett látogatásomnál egy igazi régiség is előkerült. A birtokközpont Savigny-lès-Beaune településen található, amely a Côte d'Or szívében, Beaune mellett elhelyezkedő falucska. Összesen 490 hektárt művelnek itt, amelynek túlnyomó többsége kékszőlőt ad. A talaj agyagos meszes sok kővel, kaviccsal. A déli kitettség pedig tökéletes érést biztosít ebben a premier cru dűlőben.


Savigny-lès-Beaune 1er Cru, Les Guettes 1974

Egy nehéz évjárat termése, amely nagy formát mutat több mint 40 évesen. Természetesen levegőztettük, amelyet nagyon meghálált. Illatában gyógynövények, kamilla, csalán, medvecukor, szivardoboz jelentek meg először, majd földes, gombás, kissé animális jegyek vették át a terepet, amelyek mellé zárkóztak fel a szárított gyümölcsök.
Szájban egy érett bort kapunk, finom és tökéletesen integrálódott tanninokkal, szép savakkal és alig észrevehető alkohollal. Ízében a meggybefőtt, aszalt szamóca, piros ribizli jelentik a gyümölcsöket. Sült hús, gomba, mentol és enyhe fanyarság zárta a kortyot. Jó állapotban lévő bor, amely elérte a csúcsát, de a vitalitása kissé hanyatlik. 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr948838026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása