Húzz el!

2016. július 31.

w_vineyard.jpg

Ezt jelenti  a wendouree szó az egyik aboriginal nyelven. Annak a pincének a neve, amelynek néhány borát a szerencsések megismerhették a közel múltban, Halász Attila prezentálásában.
Attila hosszú évek óta azzal a céllal érkezik Budapestre Sydneyből, hogy egy kis közösségnek megmutasson valamit az ausztrál bor misztériumából. Abból, amit Európából nem, vagy alig láthatunk. Nem az ausztrál borboom „termékeit”, hanem a brutál fellendülés farvizén létrejött -kultikus, ikonikus pincék tényleg kiemelkedő, világszintű borait.

A Wendouree egy igazán különleges, valóban kultikus birtok Clare Valleyben.
(Vigyázat, hosszú olvasmány!!!)

Íme a AP Birks Wendouree Cellars történelme:

1892-ben Alfred Percy Birks és testvére 0,2 ha cabernet sauvignont telepített, amit egy évvel később 1,2 ha shirazzal fejelt meg. 1896: újabb fél hektár shiraz. És ezek az ültetvények ma is teremnek! Ez a pince lényege. (a nyitó képen ezek a tőkék láthatók) 1903-ban megépült egy kis borászat, amely nem a teljes mennyiséget tudta feldolgozni. A megmaradt szőlőt és a lédig bort ekkor még eladták.
1917-ben az alapító fia, Roly vette át a stafétát, aki 65 szüretet húzott le. A birtok és a pince méretét többször növelték. A II. világháború időszakára a termés fele vörösbor, másik fele erősített bor volt.
Az 50-es években elindult a márkaépítés, igaz, hogy egy kereskedő cégére alatt, de már megjelentek a Wendouree és a Birks szavak a palackokon. Hajlott kora miatt, 1970-ben, Roly Birks értékesítette a szőlőket és a pincét, de rossz vevőt választott. A teljes csőd előtt egy sydney-i illetőségű üzletember, Max Liberman vásárolta meg a pincét és a legfontosabb területeket. Vejére, Tony Bradyre és Litára bízta a birtok irányítását. Roly Birks konzultánsként maradt a birtokon.
Ma 12 hektárt művelnek, amelyen cabernet sauvignon, malbec, shiraz, mataro és egy kis muscat gordo blanco terem. Az össze tőke több évtizedet tudhat maga mögött, sok esetben több mint száz évesek. Öntözés nélkül és persze hozamkorlátozás nélkül műveli az ültetvényeket. Ilyen idős korban a tőkék magukat szabályozzák, csak hagyni kell őket. A szőlőt jellemzően nem túléretten szüretelik, ami egy visszafogottnak számító 13,5% körüli alkoholfokot eredményez.

w_pince.jpeg

A pince


A különleges minőséget a fentiekben érhetjük tetten, de a kultikus kategóriához más is kellett. Lehet, hogy nem tudatosan építették fel, hanem a pince vezetőinek személyes karakterét tükrözi, de a megközelíthetetlenség, az elérhetetlenség imázsa is kellett a „cult” kasztba lépéshez.

Nem fogadnak vendéget, nincs klasszikus értékesítési csatorna, nincs weboldal, facebook, egyáltalán internet és e-mail sincs. Nem szeretnek a nyilvánosság elé lépni. Nem nagyon örülnek, ha írnak róluk (persze aki valaha is kóstolta a borukat, és nem boririgy, fontosnak érzi, hogy megossza ezt az izgalmas, különleges élményt). Egyetlen módon lehet velük kapcsolatba lépni, kézzel írott levélben. Némi szerencsével választ is kapunk és akár fel is kerülhetünk a levelező listára. Ami még semmit sem jelent. Azt végképp nem, hogy hozzá is jutunk borokhoz. Minden év júniusában körmöt rágva várják a listán szereplők, hogy vajon kapnak-e bort, és ha igen, mit. Hiszen ezt sem tudják befolyásolni. De minden szerencsés örül annak, ami neki jut. Mindegy, hogy cabernet kért és shirazt kapott. Hiszen KAPOTT VALAMILYEN WENDOUREE BORT. Palackját kb. 12000 Ft-ért, ami egyáltalán nem vészes. A Wendouree borok másodlagos piaca, ha egyáltalán van, azonnal 30-60000 Ft közé teszi a palackok árát.

Igazán különlegesnek érezhetjük magunkat, mert évről évre kaptunk egy-egy Wendouree bort Attilától a Red Earth vagy Terra Australis kóstolók során. De 2016-ban egész estés a Wendouree program.

Attilának szokása, hogy az est folyamán van egy bor, amit vakon kóstolunk. Most annyit árult el, hogy magyar fehérbor, amely a Wendouree koncepcióval készült. Akinek kedve, bátorsága volt, részletekbe menően tippelhetett a pincére, szőlőfajtára, hordózásra, árra, stb-stb.

Egy közszereplést kerülő, komoly beltartalmú borokat készítő, „remete” borát kóstoltuk, bizonyos Takács Lajos, Hollóvár Pincészet, 2013-as sauvignon blancját. Sokakat meglepett a bor. Brutális nyitány. És aztán indult a sor:

Wendouree Shiraz 2003 Clare Valley
Nagyon tömör, koncentrált, intenzív illat: szilvalekvár, cassis, mentol, szivardoboz, herbák, étcsoki, kókusz, likőrösség, vanília, szantál. A magas alkohol kidől a pohárból.
Tömör, brutálisan koncentrált, erőteljes korty. Sok a tannin, de kiválóan érett. Édes íz hatást ér el a hordófűszerekkel, magas alkohollal és visszafogott savakkal. Kerek, krémes, széles bor, amely férfias és erőteljes is egyben. Vanília, bors, rengeteg fekete gyümölcs, pici földesség. Nagy anyag, igazán hosszú lecsengéssel. 8 pont

2.jpg

 

Wendouree Shiraz – Malbec 2008 Clare Valley
Az illat itt is szinte kiugrik a pohárból és elképesztően gazdag. A hordó és a tercier aromák (nedves föld, avar, dohány, szivardoboz, mentol, kávébab, étcsoki, kókusz) mögül bújik elő idővel a szilva, cassis, lekvárosság, szeder, fekete olíva.
A sor legkönnyebben fogyasztható bora. Nem túl erőteljes, kissé nőis, kedves, bársonyos korty, finom és érett tanninnal, integrálódott alkohollal. Krémes textúra. Mindene nagy, tüzes, áradó. Nagyon hosszú lecsengés. 8,5 pont

0_3.jpg


Wendouree Shiraz 2012 Clare Valley
1898-as ültetvény termése, amelynek negyede új hordóban, a többi egy-két éves hordóban készült.
Döbbenetes koncentráció és intenzitás dől ki a pohárból. Nagy elánnal rohamozza az érzékszerveket.
Mindez mégsem közönséges, mert olyan jegyek vezetik, mint keleti fűszerek, ét csoki, kávé, krétás földesség, fekete ribizli, szilvalekvár, medvecukor, dohány.
A korty is koncentrált, csodálatos mélységű és áradó. Krémes, bársonyos, és vastag. Kifinomult szerkezet, nagyon érett és selymes tannin és tüzesség jellemzi. Komoly hangvételű, nagyon sűrű, de szép egyensúlyt megtestesítő bor. Mindenhol jelen van a szájban. Tele élettel, amely magával ragad. A fekete bogyósok sora és édes fűszerek garmadája uralja a kortyot.  A hossza szinte végtelen. 9 pont

3.jpg


Wendouree Cabernet sauvignon 2013 Clare Valley
Brutálisan fajtajelleges és áradó illat. Hibátlan és nagyon kidolgozott anyag. Gyümölcsös karakter lép ki a pohárból, amelyet herba, eukaliptusz, dohány, fekete bors, fahéj, kókusz, földesség egészít ki. A korty is intenzív és lehengerlő. Mély és részletes. Kellemes savak, tüzes alkohol, érett és édeskés tanninok. Férfias bor, amely hatalmas érési potenciállal rendelkezik. Gyümölcsbomba (cassis, szeder, áfonya, fekete olíva, szilvalekvár) és édes fűszerek hosszú sora.  Nagyon hosszú lecsengéssel rendelkezik. 8 pont

5.jpg


Wendouree Malbec 2013 Clare Valley
Minőségi illattár: édes fűszerek, zöld fűszerek, bors, szantál, gyógynövények, kókusz, szivardoboz és rengeteg fekete gyümölcs. Nem oly áradó, mint a sor többi tagja, de elegáns és decens.
A korábbi bordeauxi, ma már sokkal inkább Dél-Amerikából ismert fajta, a visszafogott és elegáns arcát mutatja. Intenzív, de nem túláradóan. Édes erdei gyümölcsök, édes fűszerek. Szinte rágható tannin, férfias, feszes, erőteljes szerkezetű bor. Koncentrált és tömör. Az alkohol itt a legmasszívabb, kissé önálló életet és. Nagyon hosszú és érlelni való bor. 7,5 pont

6.jpg



Wendouree Cabernet – Malbec 2013
50-50%-ban tartalmazza a két fajtát.
Illatában buja, koncentrált és nagyon intenzív. Lehengerlő a gyümölcs kavalkád, minőségi édes fűszerek, fekete bors, fekete olíva, lekvárok. Brutális intenzitás és férfias erőfitogtatás. Nagy anyag, kemény tanninnal, tüzes alkohollal és megfelelő savakkal. Sok-sok erdei gyümölcs, eukaliptusz, mentol, herbák, nedves föld, szantál, kakaó, karamell, szegfűszeg, fahéj. Végtelen hossz és óriási érlelési potenciál. 8,5 pont

8.jpg



Wendouree Muscat of Alexandria 2008 Clare Valley
Erősített, vagyis portói stílusú bor muskotályból. Még a Wendouree borok között is igazi ritkaság.
Illatában narancshéj, kandiscukor, virágméz, aszalt gyümölcsök, füge, ananász, lonc, fehér virágok. Krémes, olajos, nem túlzó cukortartalommal és megfelelő savakkal. Az illat során megismert aromák köszönnek vissza a szájban is. Érdekes bor, de nem a kedvencem. 6,5 pont


9.jpg

A sor közepén volt egy vendégjátékos:

Taylors St. Andrews 40th Anniversary Release Cabernet Sauvignon Limited Edition 2006
Ugyanazon a borvidéken, a Wendouree szomszédságában egy nagy borászat megpróbálta leutánozni a híres Wendoureet, egy kézműves borral. (Az EU-ban Wakefield néven fut a pince, hogy kikerüljék a portugál névrokont)
Illatát tekintve buján áradó, lehengerlő, tömény gyümölcsbomba. Rengeteg fekete bogyós gyümölcs, étcsoki, kávé, kakaó, mentol, herbák.
A korty krémes, bársonyos, simogató, tüzes, vastag és széles. Mindene nagy, de hiányzik belőle a vibráló izgalom. Édes ízek uralják az íz világot: vanília, szegfűszeg, csoki, fahéj, gyömbér, medvecukor. Komoly bor, de a finesz hiányzik. 7 pont
4.jpg

Köszönet a kiemelkedően szép borsorért Halász Attilának!

A szőlőskert fotóját innen kölcsönöztem, a pincefotót pedig innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr528924876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása