Ősi földről modern borok

2016. szeptember 30.

20160908_160314.jpg

ARONUI Borászat – Új-Zéland

Az új-zélandi Aroniu birtok a maori tulajdonú Kono Beverages cég tulajdona, amely a Wakatu cégcsoporthoz tartozik. A szó egy moari mitológiából származik,  valójában egy tudáscsokor, amely a művészeteket és a földművelést is magában foglalja. Mindez jól mutatja a tulajdonosok erős spirituális kötődését a földhöz, a termőföldhöz és ma már a fenntartható fejlődés elvei alapján közelítenek a szőlészethez.
A Moutere Hills régióban található a Whenua Matua nevű ültetvény, amely a gyümölcsöt adja az Aronui borokhoz. Ősi, törzsi területről van szó, ma is maori tulajdonban.
Kavicsos részekkel tarkított agyagtalaj adja a hardvert. További előny a dűlők északi fekvése, és a gombafertőzést távol tartó hűvös széljárás.
A borászat a Marlboroughban az Awatere Valley-ben található.

ARONUI, Single Vineyard Grüner Veltliner 2014
A szőlő teljes egészében a Whenua Matua ültetvényről származik. Április 11-én, kézzel szüretelték, bogyózták, majd 24 óráig héjon hagyták a préselés előtt. Rövid mustülepítés után acéltartályban erjedt, szelektált élesztők segítségével. Egy hónapot finom seprőn töltött, majd augusztusban palackozták.
Közepesen intenzív illat, amely citrusokkal, körtével, sárga almával, fehérborssal hódít. Tűzkő, leheletnyi élesztő és kétszersült is megjelenik idővel.
Lendületes, de nem túlzó savak, közepes test, nem tolakodó alkohol jellemzi. A kortyot is a fehér húsú gyümölcsök uralják. Egyensúlyos, elegáns bor, hosszú lecsengéssel. 7 pont

ARONUI, Single Vineyard Albarino 2014
A szőlő teljes egészében a Whenua Matua ültetvényről származik. Április 16-án, kézzel szüretelték. A GV-hez hasonlóan készült, kicsit hosszabb seprőn tartással és júliusi palackozással.
Lendületes illat amely elsősorban lédús, fehér húsú gyümölcsöket vonultat fel (vilmoskörte, őszibarack, sárga alma), de fehér virágok és ásványosság is észlelhető.
Könnyedebb struktúrájú bor, amely mégis tartalmas. Szinte krémes textúra, diszkrét alkohol, élénk savak és közepes test. Az ízképet itt is a fehér húsú gyümölcsök vezetik. Szép bor! 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr811743787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása