Yealands Estate, Sauvignon blanc

2016. október 18.

20160929_184155.jpg

Yealands Estate, Sauvignon blanc, Estate single vineyards, Awatere Valley 2015

Peter Yealands miután kagylótenyésztésben, majd szarvas tenyésztésben is sikeres volt, létrehozta Marlboroughban a saját pincészetét.
A környezettudatosság és a fenntarthatóság fontos számukra. A 2008-ben épüt birtokközpont is maximálisan a tájba olvad és a világ egyik leginnovatívabb fenntartható borászata. Rendkívül alacsony szén-dioxid kibocsátású a pince, napelemeket, szélturbinákat használnak. A szőlőben is igyekeznek egyedi megoldásokra, pl. a gyomokat mélynövésű birkákkal legeltetik le, amelyek nem érik el a szőlőtőkék zöld részeit.

Ez a sauvignon blanc a Seaview-dűlő termése, amely az Awatere-völgyben található. Ezt a területet pár éve még nem tartották szőlőtermesztésre alkalmas vidéknek, de Peter Yealands nagy erőfeszítések árán átalakította és szőlőt telepített. Marlborough legszélsőségesebb klímája kondicionálja a szőlőt. Erős a parti szél, kevés a csapadék, hűvösek az éjszakák, sok a napfény. Mindezek elősegítik, hogy kis bogyójú, de kiváló minőségű, ízgazdag szőlő teremjen.
Sauvignonon kívül pinot gris, pinot noir, rizling, gewürztraminer, viognier, zöld veltelini és tempranillo terem még itt.
A Seaview Vineyard Donnelly’s Block-jának négy parcellájának (két melegebb, két hűvösebb parcella) termését külön szüretelik és dolgozzák fel.
A must 72 óra ülepítés után parcellánként külön erjed, három különböző élesztővel. Hosszú, hideg erjesztést követően két hónapot tölt seprőn, ezután házasítják.

Elképesztő illatintenzitással dől ki a pohárból. Nagyon tiszta és fajtajelleges. Tankönyvi példája a vegetális, frissen kaszált fű, bodzás vonalnak. Citrusok és gyógynövények egészítik ki az összképet.
Ízében is folytatódik a lendület, amelyet elsősorban az élénk savak és az ásványosság biztosít. Intenzív, tiszta, közepes testű, de nem is kell neki több. Visszafogott alkoholérzet. A citrusos gyümölcsök itt már trópusi irányba is ellátogatnak. Egyensúlyos és elegáns a szájban. Közepes lecsengés. 6,5 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7111815303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása