Sommelier a szőlőben

2016. november 02.

20161017_153232.jpg

 

Gervai Jánosnak biztos nincsenek unalmas órái. Egyrészt az Onyx head sommelier-je (2011 óta), másrészt az Országos Borbíráló Bizottság tagja (2013 óta), de ami e poszt tekintetében a legfontosabb, Etyeken borászkodik is.
Az első bora egy 2012-es mikrotételnyi sauvignon blanc volt, amely a Szent Orbán-dűlő egyharmad hektárnyi területéről került palackba. Hernyák Lászlóék rántották bele Jánost a jóba, a szóban forgó terület felajánlásával. 2015-ben már 1 hektáros a birtok, majd 2015 végére a birtok 2,3 hektárosra nőtt.

Budajenői, bérelt pincéjében, acéltartályban, fajélesztővel készülnek a borok. Koncentrált, tiszta és komplex borokat szeretne készíteni. Céljai elérése érdekében a szőlőben Hegyi Mária, a pincében Monostori Balázs (ex-Vylyan és ex-Kertész pince) ad neki tanácsokat.
Jelenleg három fajtával dolgozik: sauvignon blanc, zöldveltelini, szürkebarát, de a jövőben pinot noir-ral és chardonnay-val is szeretne foglalkozni.
A 2015-öt évjárat borai kerülte a poharamba:

Etyeki Zöldveltelini 2015, Öreg-hegy
Visszafogott illattal nyit, amit némi mozgatással sikerült kibontani. Fehér virágok, körte, őszibarack, mandula.
Alig közepes testű szikár korty. Elsősorban a fehér húsú gyümölcsökről szól, de némi törkölyösséget is felfedeztem benne. Fanyar ízvilágú bor, sok ásvánnyal és közepes lecsengéssel. 5,5 pont

Etyeki Sauvignon blanc 2015, István-hegy
A klasszikus fajta azon iskolázása, amikor nem a harsogó, túlzó, szovinyonos jegyek tepernek maguk alá, hanem maga a bor jelenik meg. A zöldes jegyek háttérben maradnak, helyettük a fanyar fehér húsú gyümölcsök fedezhetőek fel, mint a vadkörte, zöld alma, lime, őszibarack. A tűzkövesség is tetten érhető.
A veltelinihez képest teltebb, vastagabb test, talán kicsit hangsúlyosabb a sav és az alkohol is. Könnyed struktúrájú, jól iható bor, amely a gyümölcsökről és az ásványokról szól. 6p

Etyeki Szürkebarát 2015
A szortiment egyetlen olyan bora, amely kapott hordót. Ennek a jelei az illatban is tetten érhetőek, de nem túlzóak. Pörkölt magvak, grillázs, sárga alma, nyári körte, citrusok és trópusi gyümölcsök jelentkeznek az illatban. Megkóstolva még teltebb, ami alapján érettebb alapanyagot feltételezhetünk. A savak határozottan repítik a kortyot. A gyümölcsök és a hordó aromák szépen egyensúlyoznak. Feszes szerkezetű és közepesen hosszú lecsengésű bor. Nagyon fiatal, érdemes még pihentetni. 6 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7211921157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása