Csite Norbert nevét jól ismerik azok, akik a borblogger világban járatosak. A korábban informatikával foglalkozó Csite évtizedeken át szókimondó stílusban írt a magyar borokról. 2008-ban átállt a másik oldalra és Erdőbénye valamint Olaszliszka határában, a Toplec dűlőben egy parcella birtokosa lett. A terület a fél hektárt sem éri el, de az furmint tőkék átlag életkora 100 év. A déli, dél-keleti kitettségű terület talaja riolit, diatómit. A tőkék térállása 0,6x0,6 méteres karós volt, amelyet 1,8x0,6 méteresre alakítottak át. A növényvédelem során ként, teafőzeteket használnak és még a réz mennyiségét is minimálisra igyekeznek csökkenteni.
Két évjárat furmintja került a poharamba a Furmint Február rendezvényen.
Tokaji Furmint 2012 Toplec-dűlő
A bor hordóban, saját élesztővel erjedt. 874 palack a teljes mennyiség. Számomra különleges és formabontó bor, amely a fanyar gyümölcsökről szól. Néha már sörös karaktert is felfedeztem a kóstolgatás közben.
Fanyar fehér húsú gyümölcsök, egres, zöld alma, citrusok, lime, pici élesztősség fedezhető fel illatban és ízben is. Tömör struktúrájú, feszes bor, szépen belesimuló alkohollal, ásványokkal, karakteres savakkal és közepes hosszal. Nagyon egyedi, biztosan megosztó bor. Nekem tetszett, 6 pont
Tokaji Furmint 2013 Toplec-dűlő
Egy évvel fiatalabb kiadása hasonló módon készült, mint a 2012-es. 999 palackot töltöttek. A spontán erjedés ismét fanyar gyümölcsöket hozott magával: birs, egres, zöld alma, lime, valamint édes fűszerek is megjelennek, mint díszítő elemek.
Félédes, de a 8,1 gramm/literes sav szépen ellensúlyozza a gyümölcscukrot. Telt, gazdag bor, tüzes alkohollal. Az édes fűszerek és a fanyar gyümölcsök egyensúlya szép aroma profilt nyújt. Hosszú lecsengés jellemzi. 6,5 pont
Mindkét bor 6000 Ft körül kapható a pincészetnél.