Az ő tokajiuk

2017. április 30.

20170409_185300_1.jpg

Domaine Dietrich, Tokay Pinot Gris 1999 Selection de Grains Nobles, Alsace AC, Cuvée Ariane

Nemrég bemutattam a festői Dambach-la-Ville falucska egyik termelőjét, és friss boraikat. A településen dolgozó Michel Dietrich édes borkülönlegességét is volt szerencsém kóstolni. A 18 hektáros birtokon az elzászi borvidék klasszikus fajtáit művelik (sylvaner, pinot blanc, pinot gris, auxerrois, rizling, muscat, gewurztraminer, pinot noir), de készítenek pezsgőt (Crémant d’Alsace) és Grand Cru területet is művelnek, amely a már megismert Frankstein. Gránit alapon képződött talajok biztosítják a borok komplexitását. Évente 70-90 000 palack bort készítenek az 1620-ban épült pincében.

2007-óta nem használhatják az elzásziak a Tokay nevet, tehát ez a bor még jogosan használja a számunkra oly zavaró nevet. A bor ráadásul botritiszes, aszúsodott szemek válogatásával készült, amely stílusában nem áll távol a tokaji természetes borkülönlegességektől. A magas cukortartalmú bor 18 hónapos hordós érlelés után került a piacra.  
Intenzív és mély illatában méz, aszalt gyümölcsök, licsi, mangó, maracuja, karácsonyi sütemény, virágpor.
Nagyon érett, részben már aszaltas gyümölcsösség, komplex fűszeresség, krémes struktúra. A savak alul maradnak a cukortartalommal szemben, az édesség felé billen az egyensúly. Gazdag, hömpölygő, áradó. Édes fűszerek és aszalt gyümölcsök határozzák meg az ízvilágot. Hosszú és emlékezetes bor! 7 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3812452887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása