Bordeaux-i cuvéek villányi stílusban

2017. május 27.

20170517_072649.jpg

Nemrég olyan villányi (csúcs)cuvée borokat kóstoltam egy csokorban, amelyek a bordeaux-i három fajtára alapoztak. Felemás volt a benyomásom. Íme a sor:

Szemes József Pincéje, Dél Cuvée 2013 Kopár-dűlő
Érett, szinte túlérett gyümölcsből készült bor, amelynek illatában a magas alkohol puncsos aromákkal köszön vissza. Mellette cassis, kávé, étcsoki, szeder, áfonya, vanília, fahéj.
Megkóstolva tüzes alkohollal, nagy testtel, érett tanninnal találkozhatunk. Krémes és húsos anyag. Mindene sok, de nem érzem elegánsnak. 6 pont (3950 Ft)

Tiffán Pince, Villányi Cuvée, Principium 2013
Illatát vizsgálva az jut eszembe, hogy ilyen érettséget 8-9 éves boroktól várok… Földesség, avar, aszalt gyümölcsök, szilvalekvár, rókagomba, füst, kátrány.
Megkóstolva, a savak visszahozzák a frissességet és élénkséget. Közepesnél nagyobb, szikár test, érett tannin, magas alkohol jellemzi. A gyümölcsöket maga alá gyűri a hordó füstje. 5 pont (2880 Ft)

Mayer Pince, Villányi Kopár Cuvée 2012
Intenzív és behízelgő illat sok-sok érett gyümölccsel (fekete ribizli, áfonya, szeder, fekete oliva), a jól használt hordó finom fűszereivel.
Elegáns korty, finom cseranyagok, jó savak jellemzik. A címkére nézve meghökkentő a 15-ös alkohol, mert nem tűnik ennyinek. Finom és hosszú lecsengésű. A gyümölcsök vezetik az ízeket. Szép bor. 7 pont (5950 Ft)

Jekl Flóra: Villány Cuvée, Il Primo 2012
Lassan nyíló illatában füst, sonka, aszalt szilva, fekete olíva, étcsoki, kávébab, szegfűbors.
Az illathoz képest frissebb gyümölcsök jelennek meg kóstoláskor. Érett tanninok, tüzes alkohol, jó savak. Tartalmas bor, hosszú lecsengéssel. 6 pont (3755 Ft)

Günzer Zoltán, Villányi Ördögárok Cuvée 2011
Lassan nyílik az illat, de kimozgatható belőle szedres, áfonyás, puncsos, fekete cseresznye, cigánymeggy, likőrös vonal.
Tömör, húsos, vastag anyag, érett tanninnal és tüzes alkohollal. Ízképe is az érett vörösbort mutatja sok gyümölccsel, de még mindig határozott hordóaromákkal. Szép bor. 7 pont (3950 Ft)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7812511487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása