A Szent Tamás Pince dűlőtriója

2017. június 08.

20170602_155418.jpg

A pincészetről és annak borvidéki szerepéről már írtam korábban. Három dűlőszelektált kiválóság került a poharamba.

Szent Tamás Pince, Tokaji Furmint, Percze dűlő 2015
A Percze Mád legkisebb első osztályú dűlője, kemény riolitos alapkőzettel, melyben kvarc és vulkáni tufa is előfordul kis mennyiségben. A kőzetek közt bentonit található.
A dűlő termését szeptember közepén szüretelték, majd 300 literes új és 500 literes másodéves hordókban erjedt. Az erjedés után 10 hónapot pihent hordóban.
Intenzív és mély illat: gyógynövények, mentol, őszibarack, birsalma, citrusok, mogyoró és ásványosság.
Közepesnél tömörebb szerkezet, penge savak, vibráló korty. Elég hosszú, fókuszált, kifogástalanul elegáns. A fehér húsú gyümölcsök és citrusok ölelik körbe a visszafogott és elegáns hordó aromákat (mogyoró, mandula, vanília). Kifinomult bor, amely már most is mutatja a szépségét, de 2-3 év múlva lesz a csúcson. 7,5 pont (9000 Ft)

Szent Tamás Pince, Tokaji Hárslevelű-Furmint, Nyulászó dűlő 2015
A Nyulászó igen meleg dűlőnek számít, a tetején vastag barna agyagréteggel, és kevés felszíni kőtörmelékkel. A nagy mennyiségű zeoliton kívül szinte minden a Dél-Zemplénre jellemző vulkanikus kőzet megtalálható benne.
A mádon található dűlőn termett hárslevelű alkotja 60%-ban, és furmint 40%-ban ezt a házasítást. Első- és másodtöltésű 500 literes hordókban erjedt, majd érlelődött további 10 hónapig.
Nagyon intenzív gyümölcsösség árad a pohárból: banán, narancshéj, lime, körte, maracuja, szőlő, ananász. Mindezeket kamilla, ásványosság, vanília és pirított mandula gazdagítja.
Megkóstolva egy feszes, kemény savú bort kapunk, a közepesnél nagyobb testtel és integrálódott alkohollal. Az átlagosnál tömörebb szerkezet jellemzi, de nem nehézkes. Sok citrus, sárga alma, ananász, lime egyensúlyoz a szezámmagos, mogyorós aromákkal. Hosszú lecsengésű. 7 pont (5200 Ft)

Szent Tamás Pince, Tokaji Furmint, Szent Tamás dűlő 2013
Az első osztályú Szent Tamás dűlő Mád egyik legkiválóbb területe: Talajában vörös agyag, sok zeolit, valamint kvarcos riolit dominál. 500 literes használt hordókban erjedt, majd 10 hónapig itt érlelődött bor.
Elképesztő mélységeket ígérő tömör illat. Dúskál az érett gyümölcsökben (vilmoskörte, mangó, ananász, őszibarack), a csonthéjasokban (dió, mandula) és az édes fűszerekben (fahéj, toast, vanília, szezámmag). Bársonyos, krémes, vastag, húsos korty, lendületes savakkal. A hordó kellemes nyomokat hagyott a borban. Részletes bor, tele van energiával. Az elegancia itt sem hiányzik, de az utóíz hossza is kifogástalan. Nagy bor! 8 pont (11000 Ft)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2312572013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása