Magyar syrah sor

2017. november 08.

Az egyik legtrendibb szőlőfajta világszerte. Az Észak-Rhone területéről indult hódító útjára és s 2000-es évek közepére már a 6. leggyakrabban telepített fajtává vált a világon. Hazánkba az 1990-es években került. Jelenleg az összterülete kb. 200 hektár a Kárpát-medencében. Következzék néhány szép példa a hazai kínálatból.

syrah.jpg

Mészáros Pince, Szekszárdi Syrah 2015
Nem lehengerlő, sokkal inkább elegáns illat, amely erdei gyümölcsökkel és a fajta fűszereivel van tele. Megkóstolva is a visszafogott, elegáns arányosság jut eszembe. Megfelelő koncentrációval rendelkezik. Selymes, komplex bor, tüzes alkohollal, érett tanninnal. Jó kézzel használt hordó édes fűszerei egészítik ki a gyümölcsöket. Szép bor. 6,5 pont (4000 Ft)

Konyári Pince, Syrah 2015
Intenzív, komplex illattal nyit, amely erdei gyümölcsöket, vaníliát, kakaót, kávét, fahéjat vonultat fel. Összetett, sokrétű, tartalmas borral találjuk szembe magunkat. Kiváló arányokkal rendelkezik, nem túlzó test, szépen integrálódott alkohol, érett tanninok, szép savak jellemzik. A gyümölcs és a hordófűszerek aránya kiváló. Hosszú lecsengés. 7 pont (3000 Ft)

Koch Pince, Villányi Syrah 2015
Puncsos, likőrös, fás, füstös, túlérett gyümölcsök és érett fűszerek lépnek ki a pohárból. Megkóstolva gazdag, buja, koncentrált bor, érett tanninnal és nagy testtel. Az alkohol tüzes, mennyisége megbontja az egyensúlyt. Sok túlérett édes gyümölcs és édes fűszer. Hosszú lecsengés. 6 pont

Günzer Pince, Villányi Syrah 2013
Behízelgő illata kifejezetten összetettnek mondható: kék virágok, szeder, áfonya, szilva, erdei gombák, bors, étcsoki. A gazdagság ízben is folytatódik. Selymes, bársonyos érintésű, érett tannin, jó savak és tüzes, de nem túlzó alkohol. Szájkitöltő, tömör bor. Karakteres syrah, hosszú lecsengéssel. 7 pont (3300 Ft)

Heumann Pince, Villányi Syrah 2013
Minőségi illattárral büszkélkedhet: étcsoki, vanília, fekete bors, fahéj, sült hús, fekete olíva, szeder, áfonya, aszalt szilva. Megkóstolva tömör, széles korttyal találkozunk, amelyet a savak élénken tartanak. Édes fűszerek, medvecukor, kakaó, tonkabab, vanília, szilva, áfonya, feketecseresznye, fekete bors. Az elegancia itt sem hiányzik, de az utóíz hossza is tökéletes. 8 pont (4900 Ft)

Bock Pince, Villányi Syrah 2015
Nagyon gazdag és buja illat sok érett gyümölccsel, amely vonal kicsit a lekvárosságba is belecsúszik. Pörkölt fa, grillázs, vanília, kakaóbab, kávé Leheletnyi animalitás okán válhat megosztóvá. Megkóstolta egy tömör, gazdag, nagyon koncentrált bort kapunk,, nagy mennyiségű, de érett tanninnal. Tüzes alkohol és hosszú lecsengés. 7 pont (6990 Ft)

Kovács Nimród Borászat, Egri Syrah 2013 „Soul”
Sokrétű illata többkomponensű. Kék virágok, erdei gyümölcsök, gyógynövényes, mentolos jegyek és édes fűszerek egészítik ki egymást egy hívogató eleggyé. Komplex, jó szerkezetű, lendületes savú, kifejezetten arányos bor. Szegfűszeg, fahéj, szeder, bors, áfonya. Nem akar maga alá temetni, de mégis tartalmas. A közepesnél kicsit hosszabb. 7 pont (5450 Ft)

Vylyan Pincészet, Villányi Syrah 2013
Intenzív, telt, megállapodott illat: szilva, szeder, szamóca, hecsedli, étcsoki, kávébab, szegfűszeg, fahéj. Nagyon selymes korty, olajos textúra, érett tanninokkal. A visszafogottabb savak ellenére is elegáns bor. Tartalmas, gazdag, érett és hosszú. 7,5 pont (5460 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr4613195814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása