Pannonhalma ébredezik

2018. április 30.

cseri_1.jpg

Cseri Pince - Pannonhalmi Borvidék, Nyúl

A borvidék sokáig teljesen egyszereplős volt, legalábbis az ország közepéről, másik feléről nézve. Az Apátsági Pince jelenti ma is a borvidéket. Örömteli viszont, hogy más pannonhalmi pince borai is országosan is elérhetőek. A Cseri Pince tulajdonosa, Cseri Norbert, a Pannonhalmi Apátsági Pincénél eltöltött évek után elkezdte építeni a saját pincéjét, amelyet családi vállalkozásként visz. 10 hektárt művelnek. Ennek termését a több száz éves, TSZ pincében dolgozzák fel Nyúlon. Rajnai rizling, tramini, sauvignon blanc, pinot blanc merlot, cabernet, és kékfrankos fajtákat művelnek. 2012-es volt az első évjáratuk. Íme a borsor, amely kiegyensúlyozott jó minőséget mutat:

Pannonhalmi Cuvée, Chanson 2016
70 % pinot blanc, 30 % tramini alkotja a házasítást. Könnyed, lendületes illatában friss fehér húsú gyümölcsök, ananász, licsi vezet. Kiváló savak, könnyed, stílusos bor. 5,5 pont (1800 Ft)

Pannonhalmi Cuvée, Archeus 2015
55% rajnai rizling, 30% pinot blanc, 15% tramini házasítása. Illatban parfümös, körtés, sárga almás jegyek vezetik. Megkóstolva lendületes savak, közepest elérő test. Pici kesernye van a lecsengésben. 6 pont (1800 Ft)

Pannonhalmi Pinot blanc 2016
Csak tartályt látott, friss bor, sok fehér húsú gyümölccsel, pici fehér borsos kiegészítéssel. Feszes savak, visszafogott alkohol és példás egyensúly jellemzi. Szép bor. 6 pont (2000 Ft)

Pannonhalmi Pinot blanc Selection 2015
A tényői Öreg-hegy termése, amely 10 éves, 500 literes hordóban töltött 9 hónapot. Illatában birsalma, vilmos körte, trópusi gyümölcsök mutatkoznak. Kerek, de stabil alapot adó savak, egyensúly, harmónia. A sok gyümölcs mellett egy ásványos, sós karakter is felismerhető. 6,5 pont (3000 Ft)

Pannonhalmi Rajnai Rizling 2015
Szintén a tényői Öreg-hegy termése, amely 8 hónapot töltött 500 literes hordóban. Nagyon tipikus rajnai, már illatban is: fehér virágok, érett fehér húsú gyümölcsök. Megkóstolva birsalma, körte, maracuja, ananász, citrusok, édes fűszerek, mandula aromáival találkozhatunk. Semmit sem hangsúlyoztak túl benne. Arányos, egyensúlyos bor, látszik, hogy a pince fókuszában a rajnai áll. És figyelem, jönnek a fajtakísérletek az új hullám, Cseri Barna kezei közül. 7 pont (3200 Ft)

 

Cseriék vörösei is hamarosan következnek az oldalon.

A nyitó képet a pince oldaláról vettem kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1313828428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása