Spiegelberg borsor

2018. szeptember 13.

Stefán Spiegelberg jól ismert alakja a magyar borásztársadalomnak. A német-magyar szülőktől született borász 2007-ben döntött úgy, hogy végleg Magyarországon, Somlón telepszik le. 2 hektáron gazdálkodik, ahonnan 2010 óta organikus borokat készít. Tradicionális fajtákat, juhfarkot, furmintot, olaszrizlinget, hárslevelűt és chardonnay-t művel, amelyek bora minden eseteben hosszan, akár 4 évig is érlelődik 500 vagy 1000 literes hordókban.

20180902_173947.jpg

Somlói Juhfark 2015
500 literes hordóban erjedt, majd 17 hónapot itt is érlelődött. Közepesen koncentrált illatában körte, őszibarack, birsalma, vanília és érintésnyi kekszes, élesztősség vonul fel.
A bort kóstolva egy, a fajtához képest, vastag, olajos textúrát kapunk. Az illat gyümölcsei mind visszaköszönnek, ásványos sóssággal kiegészülve. Jól strukturált bor, hosszú lecsengéssel. 7 pont

Somlói Olasz rizling2015
Szintén 500 literes hordóban készült. Illatára jobban rátelepedett a fa: vanília, kókusz, pirított szezámmag, mandula, keksz, de megjelennek a citrusok és a fehér húsú gyümölcsök is. Jól felépített,
tartalmas, gazdag bor, finoman integrálódott savakkal. Érettségben a juhfark előtt jár, de még nincs a csúcson. 7,5 pont

Somlói Chardonnay 2015
A hegy északi oldalának termése. Félszáraz kategória.
Intenzív és gazdag illat: barack kompót, birs, savanyú cukorka, vanília, sárga alma. Nagyon finom palackbuké is kialakult már.
Ízben a maradékcukor egyértelműen kerekebbé, vastagabbá teszi a bort, a savakat kordában tartja. Tartalmas, gazdag sokrétű bor. A citrusok és a fehér húsú gyümölcsök mellett pici vanília és diófélék is felfedezhetőek. Most van a csúcson. 7 pont

Somlói Cuvée 2014 FN
A nehéz évjáratban összesen két bor készült a pincénél, egy kis hárslevelű, valamint ez a házasítás, amibe minden került, ami a birtokon megtalálható.
Közepesen intenzív illatában elsősorban tűzkő jelenik meg, majd citrusok, őszibarack, némi kamillás gyógynövényes jeggyel.
Feszes savak, közepes test, jól integrálódott, alig érezhető alkohollal. Közepes lecsengés. 6 pont

Somlói Hárslevelű 2014
Határozott palackbuké, herbák, mentol, fehér bors, citrusok, virágpor, zöld alma.
Krémes, olajos textúra mellett feszes, igen élénk savak. Gazdag, de nem oly mély, mint a melegebb évjáratok borai. Sok trópusi gyümölcs, mentol, hűvös érzet. Közepes hossz. 6,5 pont

Somlói Nászéjszakák bora 2013
Furmint, hárslevelű, olasz rizling közel egyforma arányú házasítása.
Palackérés nyomán kialakult édes aszalt gyümölcsös illatok, valamint trópusi gyümölcsök sora az illatban, mint mangó, maracuja, ananász. A fűszerek sem maradhatnak el: vanília, szegfűbors, kamillavirág, virágpor, méz.
Egészen eggyé vált a szájban. Sokrétű ízképet mutat az aszalt gyümölcsöktől, a citrusokon át, a trópusi gyümölcsökig, fűszerekig. Vastag, húsos, telt bor, krémes textúra, mégis lendületes savak. Tömör szerkezet és nagyon hosszú lecsengés jellemzi. 8,5 pont

Somlói Hárslevelű 2013
Elképesztően gazdag intenzív illat friss gyümölcsökkel aszalt trópusi gyümölcsökkel, virágporral, mézzel, fehér virágokkal.
Megkóstolva nagyon egyensúlyos, gazdag, tömör szerkezetű bor, mély ízekkel. Mély és részletes struktúra, sok gyümölccsel, fűszerekkel és ásványokkal. Sokáig megmaradó élmény. 8 pont

Somlói Olasz rizling 2013
Elegáns palackérési aromák jelennek meg az illatban. Tűzköves, foszfátos, ásványos jegyek, amely alól sárga alma, őszibarack, trópusi gyümölcsök, narancshéj bukkannak elő. Egy elegáns, de könnyen észlelhető kamillás gyógynövényes jegy is felbukkan.
Komoly hangvételű, nagyon mély, de szép eleganciát megtestesítő bor. Krémes textúra, olajos érintés, élénk, de a testbe integrálódott savak jellemzik. Komoly anyag! 8,5 pont

Somlói Furmint 2012
A palack nyitása után lassan nyílik az illat. Idővel tűzkő, gyufafej, aszalt gyümölcsök, trópusi gyümölcsök és gyógynövények fedezhetők fel. Megkóstolva komoly mélységeket és eleganciát mutat.
Részletes, egyensúlyos, élettel teli bor. Ízében herbák, almachips, citrusok, narancshéj, mandula, aszalt sárgabarack bukkannak fel. Kifinomult bor. 8 pont

Somlói Olasz rizling 2012
2013-as párjához képest nem az ásványosság, hanem herbák, vanília, szegfűszeg, mangó, mandula, diófélék, szezámmag adják az illat izgalmát.
Még mindig élettel teli, élénk savak tartják a bort. Egyensúlyos, harmonikus, buja és tartalmas bor. Kevesebb terroirt, több szőlőfajtát mutat. Elég hosszú, fókuszált, kifogástalanul elegáns. 8,5 pont

Somlói Juhfark 2012
Nagyon elegáns illat, amely egyszerre mutat palackérést, terroirt (tűzköves ásványosság), csalánt, gyógynövényeket, kamillavirágot, szezámmagot, vegetalitást, dióféléket.
Tartalmas, sokrétű, gazdag bor. A szép savak alapot adnak az aromacsokornak. Nincs túláradó karakter, ami kiemelkedne, az egyensúly és elegancia a kulcs. 9 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2814236191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása