Montenegro ikonikus vöröse

2018. december 02.

vranac.jpg

Plantaže Borászat, Pro Corde, Vranac 2013
Aki nyaranta dél felé veszi az irányt, az gyakran találkozhat a Plantaže pincészet boraival, legtöbbször a vranac bor kerülhet az utunkba. Nem is csoda. A részben állami tulajdonú cég a legnagyobb Montenegroban, és a második legnagyobb az volt jugoszláv államok területén. Óriáscég, amely 16-17 millió liter bort készít évente, amelyet a saját, egy darabban lévő, 2310 hektáros ültetvényükről szüretelnek. Ennek a hatalmas területnek a 70%-a vranac, amely a legfontosabb montenegrói fajtának tekinthető. Természetesen a portfólió nagyon széles: 40 különböző bort és 4 brandyt készítenek 26 szőlőfajta felhasználásával.

Magából a vranacból tíz különböző bort készítenek, amelyek közül a Pro Corde van a legmagasabb polcon.
Egy 37 éves, 136 hektáros terület termése, amely tartályban erjedt majd a tétel harmada két évet nagy, francia hordókban érlelődött. Közepesen intenzív és mély illat, amelyben ez erdei gyümölcsök, földesség és kevés kakaó mellett megfér némi animalitás is. Számomra nem volt sok, de biztos van olyan, aki zavar. Megkóstolva egy karakteres vörösbort kapunk. Kifejezetten tüzes alkohol, érett, a testbe jól integrálódott tannin és finom savak jellemzik. Vastag testű, gazdag ital sok lédús gyümölccsel és édes fűszerrel. 6,5 pont (3000 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr7714413122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása