Yealands sor Új-Zélandról

2019. január 29.

20190117_153042.jpg

Peter Yealands, aki korábban több sikeres projektet hozott létre (lazacfarm, kagylófarm, bánya, erdészet), 2008-ban alapította a borászatot az új-zélandi Marlborough borvidéken. Több mint 1500 hektárt művelnek a legmagasabb szintű környezettudatossággal. Számtalan elismerést kaptak a fenntartható fejlődést szem előtt tartó technológiai és szőlőtermesztési megoldásaikra. A világ első borászata, amely megkapta a CarbonZero tanúsítványt. Új-Zéland legnagyobb, magántulajdonban lévő borászata, ahol 130 parcellára osztották a birtokot és külön dolgozzák fel a termést. A pince európai képviselője a Veritas Winebárban tartott kóstolókat.

Peter Yealands Sauvignon blanc 2018
Az Awatere and Wairau völgy ültetvényeiről 2018 március végén, április elején szüretelt szőlőből, acéltartályban készült bor.
Nagyon intenzív és fajtajelleges illat. Ennek köszönhetően meglehetősen egyértelmű, karakteres, intenzív, ellentmondást nem tűrő. Egres, mangó, maracuja, kivi, citrusok, fanyar gyümölcsök az illatban. Feszes, friss, lendületes ital, a közepest elérő testtel. Közepes finis. 6,5 pont (3720 Ft)

Single vineyard Sauvignon blanc 2017
Az Awatere völgy ültetvényei nagyon közel vannak az óceánhoz, ezzel kifejezetten zord körülményeket biztosítva a szőlőnek. A single vineyard válogatás egy völgybeni hűvösebb és egy kicsit melegebb ültetvény termésének házasítása. 72 órás mustülepítés után, még mindig külön, acéltartályban erjedtek. A szűrés után lett házasítva.
Kevésbé intenzív illat, de mégis mélyebb gyümölcsösség, több citrus, ásványosság.
Komolyabb szerkezetű, de szintén vibráló savakat mutató bor. Citrusok, zöld alma, egres, naspolya, faeper jelenik meg az ízben, amit sósság keretez. Szájban izgalmasabb, lecsengésben kicsit rövidebb, mint a nyitó borunk. 6,5 pont (4770 Ft)

Single block, Sauvignon blanc, L5, 2018
Az L5-ös blokk van a legközelebb az Óceánhoz, így aztán a legextrémebb időjárási körülményeknek van kitéve. A préselés után 48 órás mustülepítés következett, majd nagyon lassú, 21 napig tartó irányított tartályos erjesztés.
Elegáns, nem túlzó illatintenzitás, zöldes jegyekkel, ásványokkal, őszibarackkal, citrusokkal. Illatban ezt találtam a legközelebbinek a Sancerrehez.
Megkóstolva finom ásványosság, csiszolt savak, elegancia és harmónia jön velünk szembe. Hosszú lecsengése sós érzettel búcsúzik. 7,5 pont (5365 Ft)

Single block Sauvignon blanc, S1, 2018
A Seaview Vineyard egy északi kitettségű, napsütötte terület, amelyet a tengeri szelek tesznek hűvösebbé. 2007-ben telepítették be ezt a löszös talajú dűlőt. 2018. március 31-én szüretelték, 72 órás mustülepítés után sauvignon blanc élesztővel, tartályban erjesztették.
Közepesnél intenzívebb illat, kivivel, mangóval, citrosokkal, őszibarackkal, sárga almával, mentával, érintésnyi tűzkővel.
A savak kerekebbek, a bor teltebbnek, gömbölyűbbnek hat. Több édes, kevesebb fanyar gyümölcs. Behízelgőbb stílus, de szerintem az L5 komolyabb bor. 7 pont (5365 Ft)

Winemaker's Reserve, Sauvignon blanc 2015
A Seaview Vineyard G2-es blokkjának termése. 70%-ban acéltartályban készült, 8 hónapon át gyakori finomseprő felkeveréssel. A maradék hordóban pihent, amelynek 5%-a volt új.
Illatában pirított magvak, joghurt, fehér bors, citrusok, egres, zöld alma fedezhető fel.
Olajosabb, krémesebb textúrájú, mint a társaik. Finom vanília, pici keksz, joghurt, mango, ananász. Hosszú, elegánsan fanyar finis. Megosztó, de nekem tetszett. 7,5 pont (5950 Ft)

 

Single vineyard Pinot noir 2015
A Seaview Vineyard területen nem csak sauvignon, hanem pinot is található, mégpedig a Dijoni 777-es és 667-es klónok vegyesen. A dűlőn belül két területről származik az alapanyag. Az egyik, 1 km-re van az óceántól és 1 méter a tengerszint feletti magasság, a másik 150 méter magas plató. 5 napos hideg maceráció után tartályban erjedt és francia hordóban érlelődött 9 hónapot.
Közepesen intenzív illatában édes fűszerek és túlérett erdei gyümölcsök sora, szinte már dzsemes stílus. Finom tanninszerkezetű bor, kicsit emelkedett alkoholérzettel, jó savakkal. Jól iható bor, de számomra a pinot más stílusban mutatja meg az értékeit. 6 pont (5405 Ft)

Winemaker's Reserve, Pinot noir, 2015
Az Awatere völgy Willowflat ültetvényéről származik a szőlő. A tengerszint felett 180 méterrel fekvő terület altalaja hordalékos kavics, löszös feltalajjal. 10%-ban egész fürtös erjesztés francia tölgyben, majd egy évet pihent barrikban, amelyből 15% volt új fa. Az almasav spontán bomlott le.
A pohárba szagolva füst, fa, fekete bors, sonka és túlérett erdei gyümölcsök fedezhetők fel.
A korty tömör, telt, széles és vastag, tüzes alkohollal, finom tanninnal. Szép vörösbor, de számomra kevésbé pinot. 6,5 pont (7460 Ft)

 

A borok a Veritasnál szerezhetők be.

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr5714581436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása