Ribera del Duero magaslatok

2019. július 12.

20190710_084711.jpg

Bodegas Valduero, Ribera del Duero
A pincét 1984-ben hozta létre Don Gregorio Garcia Viadero és lánya Yolanda, aki a borokat készíti. A pince Gumiel de Mercado településen található, amely a borvidék legmagasabban fekvő pincészete. Kékszőlők közül csak tinto finot, vagyis tempranillot készítenek az agyagos, mészköves, kis részben homokos talajon.
15 évvel ezelőtt Toro borvidékéről is vásárolnak szőlőt, amelyből gyümölcsösebb borokat igyekeznek készíteni.

Finca Azaya 2016 DO Toro
Tinta de Toro, vagyis tempranillo, amely 30 éves ültetvényről származik, október eleji szüretből. 10 napon át erjedt tartályban, majd 14 hónapot hordóban és 12 hónapot palackban.
Kicsit poros illattal indít, de gyorsan vált és intenzív gyümölcsösséget mutat. Piros érett bogyósok, menta, cédrus, toast, kakaóbab. Az alkohol sem diszkrét.
Megkóstolva finom és izgalmas savak, a közepesnél kicsit nagyobb test, érett és elegáns tanninszerkezet. Szép struktúrájú bor, elegáns szerkezettel, komplexitással és megfelelő finissel. 7 pont

Una cepa, 2015 DO Ribera del Duero
Több mint ötven éves tinto fino ültetvény termése. A bakművelésű tőkéket október első hetében szüretelték, a saját élesztővel erjedt 9 napon át, majd 18 hónapot töltött hordóban és 12 hónapot palackban pihent.
A bor nevének jelentése „egy tőke”. Egy tőkéről egy palack bor készül.
Intenzív és izgalmas illat, amely szinte gyümölcsbomba, sok érett piros bogyóssal, némi fekete ribizli, szeder, áfonya. A hordó nem játssza túl magát: finom toast, bőrösség, pirított magvak, medvecukor, mentol, fekete oliva.
Megkóstolva szép egyensúlyt mutat, egészen mély, strukturált. Puha érintésű finom tannin, melegítő alkohollal és megfelelő savakkal. Gazdag és sokrétű: fekete cseresznye, fekete ribizli, szeder, kakaóbab, tonkabab, füst, cédrus, medvecukor. Lecsengésben a tannin felerősödik, férfiasan búcsúzik. 7,5 pont

6 anos, Reserva Premium 2010 DO Ribera del Duero
100% tinto fino, több mint 40 éves, bakművelésű ültetvényekről. Az október eleji szüret után saját élesztővel erjedt, majd 36 hónapot töltött hordóban és ugyanennyit palackban.
Elegáns, komplex, mély illatában érett szilva, fekete ribizli, cserzett bőr, dohány, pici földesség, száraz avar, kávé fedezhető fel.
Fantasztikus struktúra és elegancia jellemzi ezt a mély, komplex és gazdag bort. Érettség és frissesség egyben. Étcsoki, krétásság, fekete ribizli, fekete cseresznye, szivar. A tannin még mindig férfias, de nem zavaró mértékben. Nagyon hosszú. 8 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2614935814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása