Konyári sor

2019. július 30.

20190723_170958.jpg

A Konyári Pince borai mindig megnyernek maguknak. A legutóbbi látogatásomkor sem volt ez másként. Íme a borsor:

Zöldveltelini 2018
A Berki-dűlő termése, amely tartályban erjedt.
Parfümös, intenzív illat, sok fehér húsú gyümölccsel, birsalmával, pici mentalevéllel, fehér borssal. Megkóstolva is hozza amit várunk: lendület, frissesség, egyensúly. Finom savak, alig érezhető alkohol, közepes hossz. 6 pont (1790 Ft)

János-hegyi Sauvignon blanc 2018
A János-hegy agyagosabb és meszesebb talaja kifejezetten alkalmas sauvignon blanc számára, emiatt került ide, a kékfrankos mellé.
Nem túl intenzív, mégis fajtajelleges illat: őszibarack, trópusi gyümölcsök, birsalma, egres fedezhető fel, némi kenyérhéjas felhanggal.
Kóstolás után kijelenthető, hogy gazdagabb, mint amit megszoktunk Magyarországon. Elegáns, egyensúlyos, gyümölcshangsúlyos bor, szép savakkal és hosszú lecsengéssel. 6 pont (2490 Ft)

Szárhegy 2017
50% sauvignon blanc, 50% hárslevelű és olaszrizling amelyeket egyben szüreteltek. A tétel negyede hordóban erjedt és érett 4 hónapig, de a nagyobb része acéltartályos. Az érlelés alatt felkeverték a finomseprőt a testesség érdekében.
Mély, elegáns és magával ragaó illat: fehér virágok, mangó, narancsolaj, ananász, fehérbors, pirított magvak, fahéj, szegfűszeg.
A közepesnél nagyobb test, picit emelkedettebb alkohol, de mindezt lendületes savak tartják egyensúlyban. Finomra hangolt bor krémes textúráva. Amíg az illatban gyümölcs dominancia van, addig a szájban a hordó még fedi a gyümölcsöket. 6,5 pont (4450 Ft)

Malbec 2017
Használt barrikban érlelődött.
Tartalmas illatában erdei gyümölcsök, meggy, cseresznye, érett szeder, szilva, füst, mentol, fekete bors vonul fel.
Az illat után vastagabb testet vártam. A könnyedség meglepett, de meg is nyert magának. Fűszeres, izgalmas, elegáns és hűvös tónusú bor. Semmit sem tolnak túl benne.
Lecsengésben picit felerősödik a tannin. 7 pont (3850 Ft)

Syrah 2017
Fűszeres karakterrel nyit (étcsoki, kakaópor, fahéj, kókusz, fekete bors), majd jönnek a gyümölcsök, mint szilva, feketecseresznye, szeder, vérnarancs.
Ez sem nagy testű, inkább elegáns és harmonikus bor. A tannin érettségre nem lehet panasz, a savak kifinomultak, az alkohol integrálódott a testbe. Izgalmas és sokáig tartó finis. 7 pont (3850 Ft)

Kékfrankos, Jánoshegyi 2016
A János-hegyre osztrák kékfrankos klónt telepítettek Konyáriék.
500 literes hordóban pihent egy évet, amely fának negyede új, a többi használt volt. Minőségi illattárral büszkélkedhet. Gyümölcsös karakter lép ki a pohárból. Fekete ribizli, szilva, hecsedli, fekete áfonya, datolya, mentol, étcsoki, kávébab.
Megkóstolva is sokrétű borral találkozunk. Telt, buja, mély, testes, szép felépítésű bor. Integrálódott tannin, élénk savak és hosszú lecsengés. 7,5 pont (4150 Ft)

Kékfrankos, Piritye 2015
Túlérett gyümölcsök, cassis, toast, füst, kakaó, szegfűszeg az illatban. Nekem illógyanús volt az illat…
Selymes textúrájú bor, emelkedett alkohollal, visszafogott savakkal, olajos testtel. Hosszú lecsengés. Kár az illógyanűért… 5,5 pont (7250 Ft)

Sessio 2017
A Szárhegyről származó cabernet franc és némi merlot házasítása. Kétharmad részben új hordóban érlelődött.
Lassan nyíló illat, de meghálálja a türelmet. Idővel mentol, kakaóbab, földesség, füst, érett meggy, vanília, bors, vér, aszatl szilva, datolya, fekete ribizli, szeder, áfonya pörgethető ki belőle. Testes, krémes textúrájú, gazdag bor, amely még nagyon fiatal. A tanninok még időt kérnek és az alkohol is karakteres. Nagy formátumú bor, de most, ilyen fiatalon 6,5 pont (7250 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2614981294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása