Egly Pince, Sümeg

2019. augusztus 07.

20190730_184228.jpg

Egly Márk a Balatonfelvidéki borvidéken dolgozik Sümegen. Sümegi Püspöki Palota alatt húzódó ötszáz éves pincerendszerben 20 éve kezdte el a borászkodást. A Sümegi vár oldalát benövő dzsungelt felszámolta és bakművelésű tőkékkel telepítette be. Ide, a Vároldal-dűlőbe olyan régi magyar fajtákat telepített, mint a Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér, a Csókaszőlő, a Bakator és a Rakszőlő. A családi pince ma 3,5 hektárt jelent, amelybe az Öreghegy és a Baglyas-hegy ültetvényei is beletartoznak.


Castle Hill, Furmint- Olaszrizling 2017
A Sümegi Vár oldalában található ültetvények és a Baglyas-hegy dűlőjének termése. A bakművelésű furmint (75%) és olaszriling (25%) egy időben lett szüretelve és feldolgozva. Egész fürtös préselés után zempléni tölgy hordóban erjedt, majd 10 hónapig érlelődött finom seprőn.
Szalmasárga színű bor. Közepesen intenzív illatában érett sárga alma, sárgabarack, vilmoskörte, naspolya és egres fedezhető fel. Mindezeket szegfűszeges, vaníliás, minerális aláfestés egészít ki.
Megkóstolva tartalmas, a közepesnél nagyobb testű, olajos textúrájú bort ismerhetünk meg. Édes fűszerek és érett fehér húsú gyümölcsök, valamint trópusi gyümölcsök jelentik az élményt. N lecsengés. 6 pont (4970 Ft)

Vesperas, Olaszrizling 2016 Öreg tőkék bora
A Baglyas dűlő 90-100 éves tőkéinek termése. Egy évig volt finomseprőn, tartályban. Közepesen intenzív illat, mely elsősorban a csonthéjas gyümölcsöket mutat fehérborssal, szegfűszeggel, fahéjjal és pirított dióval.
Teste a közepesnél nagyobb, savai lendületesek némi héjtannint vélek felfedezni, amely csak még izgalmasabbá teszi a bort. Ízében megkapunk mindent, amit illatban megismertünk, talán az édes fűszerek aránya több, mint a gyümölcsöké. Egyensúlyos, szép bor. 6,5 pont (3970 Ft)

Rosé 2018 (Kékfrankos – Zweigelt)
A szokásosnál mélyebb rosé szín.
Megfelelően intenzív, de nem túlzó, nem elcsépelt illat. Málna, szamóca, piros ribizli, piros szilva, tuttifrutti, őszibarack.
A korty sem a könnyedségével, hanem a rétegezettségével, az egyediségével, finomságaval hódít. A megszokottnál mélyebb, tartalmasabb, vastagabb, szebb szerkezetű. Végre nem a mainstream stílus. Nagyon szép rosé! 6,5 pont (1990 Ft)

Villa Rustica, Kékfrankos
A Baglyas- dűlő termése, amelyet kádban erjesztettek, majd 450 literes zempléni hordóban pihent 8 hónapot. Az illat visszafogott, de elképesztően fajtajelleges. Cseresznye, meggy, cigánymeggy, piros ribizli, szilva, visszafogott fűszerezettség.
Piros gyümölcsök indítják útjára a kortyot. Finom szövetű, kidolgozott bor, jó savakkal, simulékony, alig észrevehető tanninokkal. Struktúrája arányos, megnyerő. Könnyed lezser elegancia. 7 pont (2980 Ft)

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr2214988178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása