Saxum - Paso Robles

2019. augusztus 31.

20190629_213244.jpg

Saxum Vineyards, Paso Robles 2014, Booker Vineyard, Willow Creek District

Paso Robles Kalifornia legnagyobb AVA-jának (leginkább borvidéknek fordítható) számít, a maga 32000 hektárjával. 11 alrégióra oszlik, amelyek elsősorban vörösborokra fókuszálnak. A Justin és Heather Smith által alapított Saxum Vineyards elsősorban grenache, syrah és mataro (mourvèdre) fajtákkal foglalkozik. Nagyon kis mennyiségeket előállító garázsborászatról beszélünk, akik kilenc dűlős házasítást készítenek minden évben: Broken Stones, James Berry Vineyard, G2 Vineyard, Bone Rock, Rocket Block, Booker Vineyard, Paderewski Vineyard, Heart Stone Vineyard, és Terry Hoage Vineyard.
A területek közös jellemzője a magas mésztartalmú talaj, a kemikáliák elhagyása, az óceán közelsége miatti hűvös, hűtő fuvallatok és a meleg nappalok.

A Booker Vineyard egyébként bérelt területén syrah és mourvèdre szőlőt művelnek. Összesen alig több mint 2 hektárról készítik a fentiek 68-32 százalékos arányú házasítását (a syrah javára). A bor 26 hónapot érlelődött 350 literes francia hordóban, majd szűrés és derítés nélkül került palackba.

Kifejezetten intenzív illata szinte kilép a pohárból. Cassis, érett szilva, kék virágok, szeder, fekete cseresznye, áfonya, datolya, aszalt füge, mentol, medvecukor, kakaóbab.
A korty intenzitása is kifejező, mély és buja. Érett, lédús, erdei gyümölcsökben tobzódik, amely édes fűszerekkel, füsttel, medvecukorral, fekete borssal, kávéval egészül ki. Az egyensúlyra sem lehet panasz: puha tannin, nem túlzó alkoholérzet, masszív vázat adó savak érezhetők. Struktúrája és egyensúlya kiváló. Lecsengése kellemesen hosszú. 8 pont

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr3415031606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása