Szamorodni stílusok by Balassa

2020. március 25.

szamorodnik.jpg

Balassa István nem csak a furmintokkal, hanem az édes szamorodnival is izgalmas irányt vett. 2017-ben hét különböző dűlőből, külön-külön készítette el ezt a különleges kategóriát. Az évjárat előfutáraként két szamorodni került a poharamba a közelmúltban.

Tokaji Szamorodni 2017 "Betsek Kvarc"
A Betsek dűlő kvarcban gazdag területéről. 200 gramm maradékcukorral 7,5 grammnyi sav kel birokra.
Közepesen intenzív illat: lédús trópusi gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, mentol, gyógynövények, narancsolaj, narancshéj, liofilizált gyümölcsök, ásványok, bergamott, vanília, fahéj, pirított magvak, méz, virágpor. Krémesen puha textúra, komoly mélységek, gazdagság és elegancia. A savak itt nehezen tartanak lépést a cukorral, elbillen az egyensúly. 8 pont

Tokaji Szamorodni 2017 "Bomboly"
Alapkőzete piroxénandezit, riolittufa, kovásodott zeolit. A termőréteg agyag és üledékes talajtípus. Picivel több cukor, majdnem azonos savszint.
Közepes intenzitású illatában mazsola, trópusi gyümölcsök, körtevirág, sárgabarack, körte, aszalt füge, sárga alma, birsalmasajt, méz, porpolisz, magvak és gyömbér vonul fel. Gazdag, szájkitöltő, összetett és intenzív korty, amely nagyon sokáig a szájban maradó élmény. A lecsengést ásványok és finom savak határozzák meg. 8,5 pont

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr1515543836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása