A Sziegl Pince vörösborai

2020. július 01.

img_20200520_185426_1.jpg

Ahogy itt már ígértem, jöjjenek Sziegl Balázs vörösborai.

Bábel, vörös cuvée 2019
A házasítás két harmada kékfrankos, harmada kadarka.
Világos piros, inkább siller színű bor. Meggy, éretlen cseresznye, piros ribizli, némi fűszeresség fedezhető fel az illatban. Megkóstolva könnyedség, gyümölcsösség, lazaság jellemzi. Frissítő savak és alig érezhető tanninok mellett sok piros bogyós gyümölcs teszi kedvessé a bort. 6,5 pont

Kadarka, Herreberg 2018
10 éves, bakművelésű tőkék, amelyen P9-es klón található
A fajtára oly jellemző finom fűszerek mellett, piros szilva, piros ribizli, érett meggy, cseresznye illatot áraszt. Kortyban is tipikus. Finom érintésű, laza szövetű, jó savú, visszafogott tanninú bor. Elegancia, egyensúly, tisztaság. Gyümölcshangsúlyos bor.7 pont

Kadarka, Kolostor-domb 2018
A dűlőben található több mint 80 éves tőkéket nem kell korlátozni, ők már tudják mi jó nekik és nekünk. Alig párszáz palack készült belőle.
Világos piros színű bor. Illatában finom fűszerezettség, friss dohány, széna, réti virágok.
Sodró lendületű, izgalmas savú, ásványokat is mutató bor. Sok-sok fűszer a kortyban is, mellé meggylé, fekete cseresznye, piros ribizli. Hosszú lecsengés. Fűszerdominancia jellemzi. 7 pont

Kadarka Kolostor-domb 2017
Az előző bor egy évvel idősebb párja. Igaz fűszerbomba: bors, piros ribizli, szegfűszeg, liofilizált szamóca, fűszerpaprika. Izgalmas korty, izgató fűszerek, vanília, aszalt szamóca, málna, piros szilva. Fantasztikus. Arányos, elegáns, könnyed, mégis gondolatokat ébresztő bor. 7,5 pont

Kékfrankos Hársfás-út 2017
1981-es ültetvény termése, amely még nem elérhető a piacon
A közepesnél nem intenzívebb az illatintenzitás, de nem is hiányoljuk, mert a minőségére nem lehet panasz: fekete cseresznye, aszalt szilva, kakaó, szegfűbors, fahéj, füst.
A korty még kicsit rendezetlen, a tanninjai időt kérnek, de a savai kifejezetten szépek. Lehet már kóstolgatni, de egy-két év pihentetést meghálál. 6 pont

Példásan korosodó Villányi Cabernet franc

cf2002.jpg

Gere Attila Pincéje Villányi Cabernet franc 2002

Több évig érlelgettem egy ikonikus, „kék címkés” cabernet franct. Ez még a Weninger-Gere együttműködés keretében készült és került piacra.
Elérkezettnek láttam az időt, hogy most, 18 éves korában megbontsam. Nagyon kíváncsi voltam, hogy fejlődött a bor. A kora miatt egy órát szellőztettem decanterben.

{ tovább » }

Csernus Pince, Battonage Chardonnay 2017, válogatás

csernus_ch.jpg

A pincészetről és a peszeki leánykájukról már írtam itt. Most egy fajsúlyos chardonnay került a poharamba.
Acéltartályban erjedt, ahol az almasavbontás is megtörtént. Május végéig hordóban érlelődött, heti egy alkalommal a finomseprőt is felkeverték. A hordók, zömmel, Dósa Attila kádár munkái, közepes pörkölésű és a szóban forgó borunk érlelésekor már 2 éves volt. A borász elmondása szerint fél hordónyi került a házasításba egy Kádár, Harmony, első éves, közepes pörkölésű hordóból, de ez a mennyiség frissességet, lendülete vitt a borba.
Összesen 11 hordónyi készült, amelyből a legszebb 5 hordót kiválasztották és külön palackozták.

{ tovább » }

Fehérek, csak úgy spontán - Sziegl Pince

img_20200520_185426.jpg

Minden azzal kezdődött, hogy Sziegl Balázs a nagyapjától kapott pár sor szőlőt a Hajós-Bajai borvidék Hajósi körzetében, illetve egy hordót. Feleségével, Petrával 2012 óta készítenek saját bort, de mindketten, a végzettségüknek megfelelően több helyen dolgoztak és gyűjtöttek tapasztalatot. 2015 óta csak visszaköltöztek a régióba és csak a saját pincére fókuszálnak. Jelenleg 6 hektáron művelnek az ökológia szőlőtermesztés elveit követve, olaszrizlinget, rajnai rizlinget, kövidinkát, furmintot, hárslevelűt, kadarkát és kékfrankost.
A pincében is hagyományos technológiával dolgoznak: visszafogott kénhasználat, a derítés-szűrés visszaszorítása, nyíltkádas erjesztés, kézi csömöszölés, 7-8 hónapos hordós érlelés a kulcsszavak.
Látogatásunkkor kifejezetten izgalmas sort kóstoltunk. A vörösborokat egy következő bejegyzésben mutatom be, most a fehér sort olvashatják:

{ tovább » }

Presztízs rosé - presztízs ár

img_20200506_154022.jpg

Dúzsi Tamás Pincéje, Cabernet franc, Super Premium rosé 2017
Mindenki tudja, hogy évtizedek óta ő a magyar rosékirály és azt is sokan tudják, hogy egyik legfontosabb feladatának tekinti a rosé borok presztízsének emelését. Október végén szüre-telték. Némi esőzés következtében megjelent a botritisz, majd a jó idő hatására ezek a sze-mek beszáradtak, tehát aszúsodtak. Az alapanyagba így aszúsodott szemek is kerültek. 300 literes, új, medium pörkölésű hordóban érlelődött nagyobb részt 6 hónapig, és egy kisebb része 9 hónapig.

{ tovább » }

PietraNova, Renzo 2014 Bolgheri Superiore DOC

renzo.jpg

A PietraNova borászat Bolgheri festői kis városkájában, Castagneto Carducciban található és történelme 1698-ig vezethető vissza. Az akkor Podere “Casa al Piano” nevű birtok is bor és oliva termesztésben utazott. 2013-ban egy francia vállalkozó tulajdonába került, aki élete álmaként kezeli a már PietraNova névre hallgató birtokot.
A terület 15 hektár, amelyből 5 hektáron terem szőlő, mégpedig cabernet sauvignon és merlot. Ez a két fajta adja az alapját a birtok 4 vörös és egy rosé borának. A 2000-ben telepített ültetvény termését kézzel szüretelik.
Acéltartályban erjed, de az almasavbontás már első és másodtöltésű barrikban történik. 18 hónapot tölt ezekben a hordókban. Évente 4000 palack készül ebből a borból.

{ tovább » }

Kányaváry Borbirtok, Pirkadat Rosé 2019

20200413_083757.jpg


A Kányaváry birtok néhány éve kezdte meg a munkáját 3,5 hektár szőlő művelésével a Zalai borvidéken.
Az Öreghegyen termő cabernet sauvignon termését zúzás-bogyózás után 4 óráig áztatták héjon, majd acéltartályban erjedt, kontrollált körülmények között. A pince emellett egy habzó rosét is készít, de van fehér és vörösboruk is.

{ tovább » }