Egy nagyon izgalmas kóstolót tartottak a Borigo szerkesztőségében, amikor is az érlelt pinot noirok voltak fókuszban.
Felemás élmény volt, de voltak kimagasló tételek. A 2006-os Bock Pinot noir például kifejezetten tetszett.
Egy nagyon izgalmas kóstolót tartottak a Borigo szerkesztőségében, amikor is az érlelt pinot noirok voltak fókuszban.
Felemás élmény volt, de voltak kimagasló tételek. A 2006-os Bock Pinot noir például kifejezetten tetszett.
Piero Antinori márki az olasz borélet kiemelkedő alakja, aki az egész világon rendelkezik birtokokkal. A bátaapáti birtokot 2000-ben vásárolta meg Jacopo Mazzei márkival. A 170 hektáros birtok közel kétharmadán fehér szőlőt, harmadán kékszőlőt termesztenek.
A tolnai Tűzkő birtok válogatás kékfrankosa. Több terület termése, amely14 hónapot töltött hordóban, majd a legjobb hét hordót házasították.
F, mint Furmint, barrel aged belgian strong ale
A törökszentmiklósi Ugar főzde különleges tétele, amely az Első Mádi Borháztól származó furmintos hordókban érlelődött, majd némi visszaszénsavasítás után került palackba. 11%-as alkoholtartalommal rendelkezik.
Illatában likörös, konyakos jegyek, édes fűszerekkel, kicsit boros jegyeket mutat. Izgalmas és tartalmas a korty is. Ízében vörösboros jegyeket is felvonultat a karamelles, kávés, édes fűszeres jegyek ízek mellett. Hosszú és tartalmas ital, amely szerintem jól illeszthető a gasztronómiába. 7,5 pont
Takler Pince, Szenta-hegyi Kékfrankos 2017
A bor előző évjáratát viszonyítási pontnak tartottam, annyira fajtajelleges, komplex bor volt. A 2017-es évjáratban sem kellett csalódnom. A bátaszéki Szenta-hegyről összesen 6000 palacknyi kékfrankost készítenek Taklerék. A bor kádban erjedt, majd nem csak magyar, hanem francia hordókban érlelték.
A Roero régióban (Észak –Nyugat Olaszország) vidékén található el a pincészet. Az 1950-es évekhez és Ernesto Faccenda nevéhez köthető a borászat megalapítása. A termelés főleg Nebbioloval és Barbera szőlőfajtákkal kezdődött majd fokozatosan növelték a területeiket és a fajtaválasztékot. Napjainkban már a harmadik generáció gazdálkodik az ültetvényeken.
A felvidéki Csernus Pincéről már írtam itt, itt és itt is. Most a legfrissebb borokat volt alkalmam kóstolni.
Az őrvidéki Ruszton 25 hektárt művel biodinamikus elvek szerint a családi borászat. A gazdag fajtaválaszték fontos szereplője a kékfrankos, amelyet a Greiner dűlőből külön is elkészítenek.
A Nachbil Borászat két komoly tételéről már korábban írtam, most a gasztro márkájukból választottam ki két bort.
Meglehetősen régen írtam már a Villa Sandahl badacsonyi rizlingjeiről, pedig minden évjáratban figyelemreméltó borokkal jelennek meg a piacon. A címkén lévő seregélyek arra utalnak, hogy ebben az évjáratban különösen nagy lendülettel fogyasztották az érett bogyókat. Egészen késői szüretből származó alapanyagot dolgoztak fel, több helyen a botritisz is megjelent.
A pincéről már írtam pár gondolatot itt. Ausztria fő fajtájából készítettek egy izgalmas bort. A tétel tartályban erjedt, majd a fele másod és harmadtöltésű hordóban érlelődött egy éven keresztül finomseprőn. Palackozás előtt házasították a hordós és tartályos részeket.