Korosodó Bock Pinot

2021. december 05.

img_20210922_102234_edit_595578035719537.jpg

Egy nagyon izgalmas kóstolót tartottak a Borigo szerkesztőségében, amikor is az érlelt pinot noirok voltak fókuszban.
Felemás élmény volt, de voltak kimagasló tételek. A 2006-os Bock Pinot noir például kifejezetten tetszett.

{ tovább » }

Tűzkő Birtok, 7Frankos 2013

tuzko7frankos_1.jpg

Piero Antinori márki az olasz borélet kiemelkedő alakja, aki az egész világon rendelkezik birtokokkal. A bátaapáti birtokot 2000-ben vásárolta meg Jacopo Mazzei márkival. A 170 hektáros birtok közel kétharmadán fehér szőlőt, harmadán kékszőlőt termesztenek.
A tolnai Tűzkő birtok válogatás kékfrankosa. Több terület termése, amely14 hónapot töltött hordóban, majd a legjobb hét hordót házasították.

{ tovább » }

Triple belga ale furmint hordóban

 

img_20210905_135757.jpg

F, mint Furmint, barrel aged belgian strong ale
A törökszentmiklósi Ugar főzde különleges tétele, amely az Első Mádi Borháztól származó furmintos hordókban érlelődött, majd némi visszaszénsavasítás után került palackba. 11%-as alkoholtartalommal rendelkezik.
Illatában likörös, konyakos jegyek, édes fűszerekkel, kicsit boros jegyeket mutat. Izgalmas és tartalmas a korty is. Ízében vörösboros jegyeket is felvonultat a karamelles, kávés, édes fűszeres jegyek ízek mellett. Hosszú és tartalmas ital, amely szerintem jól illeszthető a gasztronómiába. 7,5 pont

Méltó utód

takler.jpg

Takler Pince, Szenta-hegyi Kékfrankos 2017
A bor előző évjáratát viszonyítási pontnak tartottam, annyira fajtajelleges, komplex bor volt. A 2017-es évjáratban sem kellett csalódnom. A bátaszéki Szenta-hegyről összesen 6000 palacknyi kékfrankost készítenek Taklerék. A bor kádban erjedt, majd nem csak magyar, hanem francia hordókban érlelték.

{ tovább » }

Cascina Chicco - Piemonti felvillanások

20210326_111241.jpg
A Roero régióban (Észak –Nyugat Olaszország) vidékén található el a pincészet. Az 1950-es évekhez és Ernesto Faccenda nevéhez köthető a borászat megalapítása. A termelés főleg Nebbioloval és Barbera szőlőfajtákkal kezdődött majd fokozatosan növelték a területeiket és a fajtaválasztékot. Napjainkban már a harmadik generáció gazdálkodik az ültetvényeken.

{ tovább » }

Villa Sandahl: Birdie Num Num 2019

birdie.jpg

Meglehetősen régen írtam már a Villa Sandahl badacsonyi rizlingjeiről, pedig minden évjáratban figyelemreméltó borokkal jelennek meg a piacon. A címkén lévő seregélyek arra utalnak, hogy ebben az évjáratban különösen nagy lendülettel fogyasztották az érett bogyókat. Egészen késői szüretből származó alapanyagot dolgoztak fel, több helyen a botritisz is megjelent.

{ tovább » }

Hernyák Pince, Etyeki Zöldveltelini 2019

20210415_085134.jpg

A pincéről már írtam pár gondolatot itt. Ausztria fő fajtájából készítettek egy izgalmas bort. A tétel tartályban erjedt, majd a fele másod és harmadtöltésű hordóban érlelődött egy éven keresztül finomseprőn. Palackozás előtt házasították a hordós és tartályos részeket.

{ tovább » }
süti beállítások módosítása