Fehérek, csak úgy spontán - Sziegl Pince

2020. május 24.

img_20200520_185426.jpg

Minden azzal kezdődött, hogy Sziegl Balázs a nagyapjától kapott pár sor szőlőt a Hajós-Bajai borvidék Hajósi körzetében, illetve egy hordót. Feleségével, Petrával 2012 óta készítenek saját bort, de mindketten, a végzettségüknek megfelelően több helyen dolgoztak és gyűjtöttek tapasztalatot. 2015 óta csak visszaköltöztek a régióba és csak a saját pincére fókuszálnak. Jelenleg 6 hektáron művelnek az ökológia szőlőtermesztés elveit követve, olaszrizlinget, rajnai rizlinget, kövidinkát, furmintot, hárslevelűt, kadarkát és kékfrankost.
A pincében is hagyományos technológiával dolgoznak: visszafogott kénhasználat, a derítés-szűrés visszaszorítása, nyíltkádas erjesztés, kézi csömöszölés, 7-8 hónapos hordós érlelés a kulcsszavak.
Látogatásunkkor kifejezetten izgalmas sort kóstoltunk. A vörösborokat egy következő bejegyzésben mutatom be, most a fehér sort olvashatják:

{ tovább » }

Presztízs rosé - presztízs ár

img_20200506_154022.jpg

Dúzsi Tamás Pincéje, Cabernet franc, Super Premium rosé 2017
Mindenki tudja, hogy évtizedek óta ő a magyar rosékirály és azt is sokan tudják, hogy egyik legfontosabb feladatának tekinti a rosé borok presztízsének emelését. Október végén szüre-telték. Némi esőzés következtében megjelent a botritisz, majd a jó idő hatására ezek a sze-mek beszáradtak, tehát aszúsodtak. Az alapanyagba így aszúsodott szemek is kerültek. 300 literes, új, medium pörkölésű hordóban érlelődött nagyobb részt 6 hónapig, és egy kisebb része 9 hónapig.

{ tovább » }

PietraNova, Renzo 2014 Bolgheri Superiore DOC

renzo.jpg

A PietraNova borászat Bolgheri festői kis városkájában, Castagneto Carducciban található és történelme 1698-ig vezethető vissza. Az akkor Podere “Casa al Piano” nevű birtok is bor és oliva termesztésben utazott. 2013-ban egy francia vállalkozó tulajdonába került, aki élete álmaként kezeli a már PietraNova névre hallgató birtokot.
A terület 15 hektár, amelyből 5 hektáron terem szőlő, mégpedig cabernet sauvignon és merlot. Ez a két fajta adja az alapját a birtok 4 vörös és egy rosé borának. A 2000-ben telepített ültetvény termését kézzel szüretelik.
Acéltartályban erjed, de az almasavbontás már első és másodtöltésű barrikban történik. 18 hónapot tölt ezekben a hordókban. Évente 4000 palack készül ebből a borból.

{ tovább » }

Kányaváry Borbirtok, Pirkadat Rosé 2019

20200413_083757.jpg


A Kányaváry birtok néhány éve kezdte meg a munkáját 3,5 hektár szőlő művelésével a Zalai borvidéken.
Az Öreghegyen termő cabernet sauvignon termését zúzás-bogyózás után 4 óráig áztatták héjon, majd acéltartályban erjedt, kontrollált körülmények között. A pince emellett egy habzó rosét is készít, de van fehér és vörösboruk is.

{ tovább » }

Mátyás András Pincéje, Rajnai Rizling 2016

20200329_171208.jpg

 

Mátyás András Pincéje, Rajnai Rizling 2016
Mátyás András a felvidéki, pontosabban kisújfalui bioborairól korábban már írtam itt és itt. A 2016-os rajnai rizling is az Öreghegy termése, ahol 1 hektárnyi rajnai zöldell. 500 literes hordóban, spontán, nagyon lassan erjedt, majd további három hónapot a hordóban pihent.
Már a 2017-es évjárat van a piacon, de a 2016-os szerintem most van csúcsközelben.

{ tovább » }

A vezér

20200330_093351.jpg

Turasan Borászat, Emir 2018

Törökországban több mint 500 000 hektáron művelnek szőlőt, de ennek csak alig 2 százalékát dolgozzák fel borként, a többi mazsola, friss gyümölcs, gyümölcslé formájában kerül a piacra. A borfogyasztásban sem jeleskednek, hiszen 1 liter az egy főre jutó borfogyás évente. Természetesen a fenti tények a vallási regulákra alapulnak.
A poharamba került bor Közép-dél Anatóliából, azon belül is Kappadókiából származik. Kontinentális klíma, csekély mennyiségű csapadékkal. Nagy a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozás. Fő talaja vulkáni tufa, homokkő és homok.

{ tovább » }

Szamorodni stílusok by Balassa

szamorodnik.jpg

Balassa István nem csak a furmintokkal, hanem az édes szamorodnival is izgalmas irányt vett. 2017-ben hét különböző dűlőből, külön-külön készítette el ezt a különleges kategóriát. Az évjárat előfutáraként két szamorodni került a poharamba a közelmúltban.

{ tovább » }

Újhullámos Rioja

20200322_102545.jpg

Palacios Remondo, La Vendimia 2018

Az 1945-ben alapított pince Rioja Baja alkörzetben található, amely a regionális branden belül a tömegtermelés területeként volt ismert. A pince ezért mindent megtett, hogy a Rioja Oriental nevet bevezesse a köztudatba. Alvaro Palacios munkássága Bierzo és Priorat régiókhoz volt köthető, majd átvette a riojai birtokot. Ettől kezdve a garnacha és megfelelő tenger feletti magasságú területek kerültek fókuszba. Nem véletlenül, hiszen a priorati tapasztalat sikerekkel kecsegtetett.

Legfontosabb terroirjuk a La Montesa terület a Yerga-hegy lábánál.
A családi pincészetben modern stílusú Rioja borok készítésére törekednek, organikusan művelt szőlőből.
Ez a házasítást garnacha és tempranillo alkotja. Szénsav-macerációs erjesztéssel készült majd mindőssze 4 hónapot töltött hordóban.

{ tovább » }