Mátyás András Pincéje, Rajnai Rizling 2016

2020. április 05.

20200329_171208.jpg

 

Mátyás András Pincéje, Rajnai Rizling 2016
Mátyás András a felvidéki, pontosabban kisújfalui bioborairól korábban már írtam itt és itt. A 2016-os rajnai rizling is az Öreghegy termése, ahol 1 hektárnyi rajnai zöldell. 500 literes hordóban, spontán, nagyon lassan erjedt, majd további három hónapot a hordóban pihent.
Már a 2017-es évjárat van a piacon, de a 2016-os szerintem most van csúcsközelben.

{ tovább » }

A vezér

20200330_093351.jpg

Turasan Borászat, Emir 2018

Törökországban több mint 500 000 hektáron művelnek szőlőt, de ennek csak alig 2 százalékát dolgozzák fel borként, a többi mazsola, friss gyümölcs, gyümölcslé formájában kerül a piacra. A borfogyasztásban sem jeleskednek, hiszen 1 liter az egy főre jutó borfogyás évente. Természetesen a fenti tények a vallási regulákra alapulnak.
A poharamba került bor Közép-dél Anatóliából, azon belül is Kappadókiából származik. Kontinentális klíma, csekély mennyiségű csapadékkal. Nagy a nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozás. Fő talaja vulkáni tufa, homokkő és homok.

{ tovább » }

Szamorodni stílusok by Balassa

szamorodnik.jpg

Balassa István nem csak a furmintokkal, hanem az édes szamorodnival is izgalmas irányt vett. 2017-ben hét különböző dűlőből, külön-külön készítette el ezt a különleges kategóriát. Az évjárat előfutáraként két szamorodni került a poharamba a közelmúltban.

{ tovább » }

Újhullámos Rioja

20200322_102545.jpg

Palacios Remondo, La Vendimia 2018

Az 1945-ben alapított pince Rioja Baja alkörzetben található, amely a regionális branden belül a tömegtermelés területeként volt ismert. A pince ezért mindent megtett, hogy a Rioja Oriental nevet bevezesse a köztudatba. Alvaro Palacios munkássága Bierzo és Priorat régiókhoz volt köthető, majd átvette a riojai birtokot. Ettől kezdve a garnacha és megfelelő tenger feletti magasságú területek kerültek fókuszba. Nem véletlenül, hiszen a priorati tapasztalat sikerekkel kecsegtetett.

Legfontosabb terroirjuk a La Montesa terület a Yerga-hegy lábánál.
A családi pincészetben modern stílusú Rioja borok készítésére törekednek, organikusan művelt szőlőből.
Ez a házasítást garnacha és tempranillo alkotja. Szénsav-macerációs erjesztéssel készült majd mindőssze 4 hónapot töltött hordóban.

{ tovább » }

Balassa Pince, Tokaji Cuveé "B-37" késői szüret 2017

190118_furmint_photo_balassa_b-37_layer_2.jpg

A Balassa Pince borairól már többször is írtam, de elsősorban a borász száraz, dűlőszelektált csodái ragadtattak írásra. A száraz dűlősök mellett nagy hangsúlyt fektet a szamorodnikra, most mégis egy "egyszerű" késői szüretről írok:

{ tovább » }

1:20-hoz, hogy spanyol utat nyer, aki indul!

sommelier-versenyez.jpeg

1:20-hoz, hogy spanyol utat nyer, aki indul!
Sommelier-házibajnokság kezdőknek és amatőröknek


Maximum 20 fő jelentkezését fogadják el a Fiesta de Vino spanyol boresemény szervezői, a 20-ból fele továbbjut a második fordulóra (amelyre már fizetést is kapnak a versenyzők), és a 10-ből egyvalaki megnyeri a 3 napos madridi borutazást. A nyeremény nem kicsi: tartalmazza a repülőutat, a szállást, az étkezéseket, és mindenek felett belépőt a XXI Salón de los Mejores Vinos de España kóstolóra – vagyis a spanyol Guía Peñín borkalauz 90 pont feletti borainak bemutatójára. A győztes természetesen kíséretet is kap, nem kell egyedül bolyongania a spanyol fővárosban.

{ tovább » }

Quinta de Romaneira, Douro Valley Riserve 2008

20200116_144614.jpg

Az egyik legöregebb portói birtoknak tekinthető a ma már 400 hektárnyi termőterület felette diszponáló (ebből 90 hektár termő szőlő) Quinta da Romaneira, amelynek története 300 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az évek alatt 14 borászatot olvasztott magába, és ezzel méretben is bekerült a borvidéki első ötbe. A klasszikus helyi fajtákon kívül syrah és petit verdot fajtákat is művelnek. Az éves 250 000 palackos termelés 20%-a portói, a többi csendes bor.
Ez a touriga nacional (60%) és touriga franca (40%) házasítás 14 hónapot töltött hordóban.

{ tovább » }