Somlói Vándor Pince legfrissebbjei

2016. augusztus 10.

20160729_170121.jpg

Az alig 30 éves Kis Tamás gondolt egyet és az egri, Szt Andreás tanoncévek után saját vállalkozásra adta a fejét a Somlón. A vállalkozás a volt Hollóvár birtok (Takács Lajos) ültetvényeire épül. E mellett egyéb területeket is művel a fiatal borász. Korábbi kóstolási emlékeim itt találhatóak.

clipboard111.jpg

Nagy-Somlói Cuvée 2014
Nagyon nehéz évjárat, csak ez a bor, egy birtok házasítás készült ebből az évből. 40% furmint, 20% olasz rizling, 20% sauvignon blanc, 20% juhfark alkotja a cuvéet. Minden alkotója hordóban erjedt.
Nem túlzó, inkább visszafogott illatában ásványosság, vanília, gyömbér, érett sárgabarack, lime, narancshéj, körte érezhető.
Feszes szerkezetű, aroma gazdag, de egyáltalán nem nehézkes bor. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Némi vanília, érett őszibarack, sok citrus és zöld alma. Közepes testű, alacsony alkoholtartalmú (11,5%) bor, csalhatatlan somlói savakkal és ásványokkal. Ismét bizonyságot nyert, hogy karakteres termőhelyről, jó borásszal, a 2014 is lehet emlékezetes. Számomra emlékezetes és jó bor. 6 pont

Olasz rizling 2015
Két különböző dűlő, 30 éves ültetvényének a termése. Egyik terület az északi, másik a déli oldalon található. Meglepően az északi oldal gyümölcse érett be előbb. Külön erjedt hordóban, majd utána házasították. Fehér virágok, őszibarack, gyógynövények, vegetális jegyek, csalán uralják az illatot.
Kerek, krémes szerkezetű bor. A somlótól „megszokotthoz” képest diszkrétebb savakat mutat. Mellesleg nem baj. Tüzes alkohol. A korty közepétől erősödik a hordó, ami a végen kifejezetten uralkodik. Fehér gyümölcsök sora, finom pirított magvakkal. Szép bor. 6,5 pont

Olasz rizling 2015
Narancsbor, amely 3 hétig héjon erjedt. Ennek következtében magas szintű stabilitási szintet ér el a bor, ezért minimális kén is elég a védelemhez. Összesen 400 kísérleti palack készült.
Világos arany színű ital, intenzív illattal: narancsolaj, narancshéj, édes fűszerek, karácsonyi süti, gyömbér, vanília, körte befőtt, őszibarack lekvár.
Krémes, olajos textúra. Magas savak, integrálódott alkohol és a fehér boroknál szokatlan tanninérzet jellemzi. Különleges karakterű, izgalmas bor. Egyre több narancsbor készül, de sok esetben hibás borokkal találkozhatunk. Ez a bor hibátlan, kellemetlen aromáknak a jele sem vehető észre. 7 pont

Sauvignon blanc 2015
A Hollóvár Pince korábbi sauvignon blanc bakművelésű ültetvényéről szüretelt bor. Az ültetvényt, azóta az egyik legnagyobb somlói pince megvásárolta és a szőlőt kivágta. Kíváncsian várom, mi kerül a helyére.
Spontán, tartályban erjedt, majd hordóban pihent. Nem harsogó illat, viszont gazdag és sokrétű. Egres, fanyar gyümölcsök, pici gyömbér vanília, sárgabarack, mangó, sós ásványok.
Élettel teli bor, nagyon feszes, de szépen integrálódott savakkal. Nem túlzó alkohol, közepesnél nagyobb test és hossz. Inkább somlói, mint sauvignon, de én ezért kedvelem. Még nagyon fiatal, idővel nagy bor lesz. Most, ígéretes 6,5 pont

 

20160729_180241.jpg
Furmint 2015
A déli oldalon lévő Grófi dűlő termése, 15 éves ültetvényről. Tartályban, spontán erjedt. Erősen égetett hordóba ment a tétel fele 3 hónapra.
Illatában sárga alma, őszibarack, trópusi gyümölcsök, tűzkő, pirított magvak, vanília, fahéj, pirítós, pörkölt aromák.
Fajsúlyos korty, krémes textúrával és kiváló egyensúllyal. Élettel teli savak, nagy test, gazdag íz világ. A hordó még intenzívebb a gyümölcsöknél, de idővel ez biztosan rendeződik. Részletes bor, tele van energiával. Nagy formátumú bor, hosszú lecsengéssel. 7 pont

Hárslevelű 2015
Tartályban, spontán módon erjedt. Csak stabilizálás céljából került 1,5 hónapra hordóba.
Döbbenetesen aroma gazdag illat. Fűszerek, parfüm, sós szellő, rengeteg fehér húsú gyümölcs, trópusiak és citrusok.
A teljes szájat betöltő bor. Részletes és gazdag. Tömör és egyensúlyos. Visszafogott alkohol és fiatalos savak adják az alapot. Selymes textúrájú bor, intenzív és szinte sós ásványossággal. Szép a hordó és a gyümölcsök egyensúlya. Nagyon hosszú. 7 pont

 

20160729_181908.jpg
Juhfark 2013
Hordóban erjedt hozzáadott élesztő nélkül, majd további 6 hónapot érlelődött ott.
Szalmasárga színű bor, nagyon gazdag és mély illat kavalkáddal: édes fűszerek, vanília, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, fahéj, szerecsendió, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, sárga alma, narancs és tűzkő.
Mindez a gazdagság az ízben is folytatódik. Tömör és gazdag bor, krémes textúrával. A lendületes savak határozott hátteret biztosítanak az aromacsokornak. Sok érett fehér húsú gyümölcs, trópusi gyümölcsök, vanília, szegfűszeg, pirított magvak és sok-sok ásvány. Nagyon hosszú finis. 7,5 pont

Kabar 2015
17 éves ültetvény termése, összesen 1300 palack. Egy fürt termett hajtásonként. Spontán erjedt hordóban, majd további öt hónapot még itt töltött. Ez idő alatt, januárig, a finom seprőt is kevergették. Ez az első év, amikor Tamás kezelte az ültetvényt. A pince csúcsboraként fog megjelenni hamarosan.
Az orrot kezdetben a hordó aromái érik el, ezt követik a gyümölcsök. Pirított magvak, vanília, ásványok, édes fűszerek, sárgabarack, vilmoskörte, birsalma, citrusok.
Húsos, olajos, krémes textúrájú bor. Nagy anyag. Magas alkohol, nagy test és határozott savak jellemzik. A hordó most meg több mint a gyümölcs, de a gazdagságát nem lehet elvitatni. Végtelen hossz. Nagy bor, de még nagyon fiatal. Attól tartok, elfogy, mielőtt csúcs közelbe érne. 7,5 pont

Köszönet Kis Tamásnak, hogy megkóstolhattuk ezt a kiváló sort!

A bejegyzés trackback címe:

https://abormegen.blog.hu/api/trackback/id/tr29684564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása